Honda

Honda CR-Z debitovala u Detroitu

Potpuno nova Honda CR-Z doživela je svoju svetsku premijeru na severnoameričkom međunarodnom salonu automobila u Detroitu.

To je jedinstveni automobil, koji predstavlja kombinaciju prednosti čiste, efikasne, benzisko–električne pogonske grupe sa šestostepenim manuelnim menjačem i elegantnom karoserijom kupea konfiguiracije 2+2*. Ovaj uzbudljivi novi kupe je osmišljen da promeni važeće stavove o hibridima, svojim dinamičnim izgledom, interaktivnim sadržajima, fokusom na vozača kao i živahnim motorom kome pomaže paralelni hibridni system IMA. Evropska verzija modela CR-Z debitovaće na 80. ženevskom salonu automobila u Martu 2010.

Prvi hibridni automobil sa šestostepenim manuelnim menjačem na svetu

Jedinstveni pogonski sistem sa tri režima vožnje (3-Mode Drive System) kako bi se uskladili lako upravljanje, živahnost motora i podrška IMA sistema sa potrebama vozača
i-VTEC motor zapremine 1,5 litra sa Hondinim paralelnim hibridnim sistemom IMA sa emisijom CO2 od 117 g/km** i potrošnjom goriva od 5,0 litara na 100km **
Potpuno nova, aerodinamična sportska forma kupea konfiguracije 2+2
Široka šasija sa kratkim međuosovinskim rastojanjem, koja ima za cilj lako rukovanje
Automobili za evropsko tržište će biti opremljeni fleksibilnom konfiguracijom sedišta 2+2

Eksterijer modela CR-Z je formiran oko koncepta „klina u pokretu“ („one-motion wedge“), sa niskom haubom i širokim stavom koji automobilu daju samouveren, atletski izgled. Prepoznatljive karakteristike Honda dizajna, kao što su staklo trećih vrata podeljeno u dve površine i aerodinamična, blago zakrivljena linija krova, primenjene su i u dizajnu ovog elegantnog kupea i potom kombinovane sa krivinama izuzetno izvajane forme eksterijera.

Po prvi put, paralelni hibridni sistem male potrošnje goriva i niske emisije štetnih gasova kombinovan je sa preciznim šestostepenim manuelnim menjačem. Prvi put nakon Honde Civic IMA iz 2003. koja je bila opremljena petostepenim menjačem, novi CR-Z udružuje konvencionalni manuelni menjač sa benzinsko–električnom pogonskom grupom, što je moguće samo zbog fleksibilnosti Hondinog paralelnog hibridnog sistema IMA.

Ručni menjač je u kombinaciji sa četvorocilindričnim motorom radne zapremine 1,5 litra, koji je potpuno nov na tržištu EU i koji predstavlja ključnu komponentu jedinstvenog karaktera modela CR-Z. Kako bi se pojačala priroda motora srednjeg kapaciteta, on je pojačan sa dodatnih 78 Nm obrtnog momenta elektromotora snage 14 Ks, postavljenog između benzinskog motora i kutije menjača.

Motor radne zapremine 1,5 litra, kombinovan sa snagom i obrtnim momentom paralelnog hibridnog sistema IMA, daje ukupnu snagu od 124 Ks i obrtni momenat od 174 Nm.

Elektromotor Honde CR-Z je sa maksimalnim momentom pri samo 1.500 obrtaja, što je neuobičajeno malo za motor sa atmosferskim usisavanjem. Udružen sa šestostepenim ručnim menjačem, motor sa asistencijom IMA omogućava veoma veliku fleksibilnost u okviru pojedinih stepena prenosa, daje izuzetno niske emisije štetnih gasova i sportsku notu zvuku izduvnika.

Honda CR-Z je opremljena sistemom sa tri režima vožnje (3-Mode Drive System), kako bi se vozaču pružila što veća mogućnost izbora u vožnji i povećala svakodnevna primenjivost automobila. Ova jedinstvena osobina omogućava vozaču da odabere jedan od tri režima vožnje, koje menjanju reakcije papučice gasa, upravljača, tajmiranje praznog hoda, kontrolu klima uređaja i nivo asistencije koji daje sistem IMA. Prilikom razvoja sistema tri režima vožnje, Honda se opredelila da omogući vozaču da bira između maksimalnog uživanja u vožnji, ekonomičnosti, ili ravnoteže između ove dve mogućnosti. Hondini inženjeri su želeli da daju korisnicima više izbora u načinu vožnje modela CR-Z, u zavisnosti od njihovih potreba i želja u pojedinim trenucima.

Evropska verzija modela CR-Z opremljena je jedinstvenim sistemom dnevnih velikih svetala sa osam LED dioda, koje se spuštaju donjom linijom prednjih svetlosnih grupa. Ovo je prvi put da se dnevna svetla ugrađuju u bilo koji serijski model Honde, i u kombinaciji sa svetlima za maglu kojima je opremljen, ona daju zaokruženi izgled u evropskoj specifikaciji modela CR-Z.

Blago zakrivljena linija krova i oštro odsečeni zadnji deo Honde CR-Z, predstavljaju odlike zajedničke za veći broj modela Honde, kako u prošlosti, tako i danas. Ovaj dizajn omogućava automobilu da seče vazduh sa minimalnim otporom, smanjujući potrošnju goriva i emisije štetnih gasova. Model CR-Z evropske specifikacije ima konfiguraciju 2+2, omogućavajući korisnicima da prevoze odrasle osobe nižeg raste na manjim odstojanjima, ili decu na dužim putovanjima. Zadnja sedišta je moguće oboriti jednim jednostavnim pokretom kako bi se u slučaju potrebe povećao kapacitet prtljažnog prostora.

Enterijer serijskog modela razvijen je na osnovu konceptualnog modela CR-Z prikazanog na Tokijskom salonu automobila 2007.

Komandna tabla novog kupea ima kompleksnu dvostepenu konstrukciju, tamnijeg gornjeg dela, koji odaje utisak kao da lebdi iznad svetlo sivog donjeg dela, da bi se produžila u središte unutrašnjih obloga vrata.

Uživanje vozača predstavlja samu srž konstrukcije modela CR-Z i igra ključnu ulogu u stvaranju karaktera automobila. Ova platforma deli neke komponente sa Hondom Insight, ali su osovinsko rastojanje, širina i postavka karakteristične isključivo za novi hibrid. Da bi se smanjila težina i povećala snaga, primenjene su opruge od kovanog aluminijuma, sistema Makferson, za razliku od čeličnih, koje se ugrađuju u Hondu Insight.

Međuosovinsko odstojanje modela CR-Z kraće je za 115 mm, a ukupna dužina za 295mm u odnosu na Hondu Insight. Ovo povećava okretnost i smanjuje težinu praznog modela CR-Z za 44 kg u odnosu na Hondu Insight – porodični automobil sa petoro vrata i pet sedišta. Vešanje modela CR-Z poseduje novu konfiguraciju opruga i tolerancije karakteristične za kompaktni kupe.

the authorGoran Aničić