Ford

Pola miliona novih Ford Fiesti iz Kelna

Od septembra 2008. do sada u svetu prodato više od 600.000 Fiesti šeste generacije

Sa montažne trake Fordove fabrike Niehl u pregrađu Kelna, u industrijskom središtu Nemačke, 12. januara je sišla Fiesta šeste generacije sa serijskim brojem 500.000. Jubilarni automobil, trovratna verzija sa motorom od 1,6 litara (120 KS), namenjena je kupcu u Velikoj Britaniji. Karoserija je, shodno aktuelnim ekstremnim vemenskim (ne)prilikama u zapadnoj Evropi, obojena „smrznuto belom” bojom.

Za ovaj proizvodni rekord fabrici u predgrađu Kelna bilo je potrebno samo 17 meseci, jer je prva Fiesta nove generacije u ovom pogonu napravljena u avgustu 2008. U višedecenijskoj istoriji fabrke Niehl nijedan model nije proizveden u tolikom „tiražu” za tako kratko vreme.

Izvanrednim dizajnom i naprednim tehničkim rešenjima nova Fiesta je na prečac osvojila simpatije evropskih kupaca, pa je zbog odlične prodaje već mesecima drugi najtraženiji automobil na Starom kontinentu. Fiesta je istovremeno i najprodavaniji mali automobil u Evropi i najpopularniji Fordov model na našem kontinentu. Za manje od godnu i po dana za nju se odlučilo 526.000 kupaca u Evropi, kao i još 74.000 u drugim delovima sveta, prvenstveno u Aziji. Uskoro počinje da se prodaje i Sjedinjenim Američkim Državama, najvećem svetskom tržištu automobila. Nova Fiesta je do sada stekla više od 70 uglednih priznanja širom sveta.

Oko 4.300 radnika (iz više od 50 država) u Fordovoj fabrici Niehl svakog dana napravi 1.885 Fiesti. U 2009. tamo je proizvedeno 350.470 novih Fiesti, od čega je oko 80 odsto isporučeno kupcima van Nemačke. Osim u kelnskoj, Fiesta se proizvodi i u Fodovoj fabrici u Valensiji, u Španiji. Prošle godine je tamo finalizovano skoro 170.000 tih automobila.

Fiesta prve generacije se pojavila 1976. Do danas je u Evropi, Latinskoj Americi, Aziji i Africi napravljeno više od 12 miliona automobila sa tim imenom. Jedan je od najtraženijih modela u Fordovoj istoriji dugoj 107 godina.

the authorGoran Aničić