Ford

Ford Transit i kao sanitetsko vozilo

Fordov najpopularniji kombi sa domaćom nadgradnjom za prevoz bolesnika

Širokoj paleti specijalnih nadgradnji na Transitu, napravljenim u Srbiji, Grand Motors, generalni uvoznik Fordovih vozila, od nedavno je priključio i sanitetsku verziju – za prevoz bolesnika ili povreðenih u nezgodama.

Popularni Transit furgon, zapremine tovarnog prostora devet kubnih metara, za novu namenu je preureðen i opremljen u čačanskom preduzeću Rajan /Rayan/, koje od 2003. mala dostavna vozila prilagođava specijalnim namenama.

Enterijer prostora za prevoz bolesnika i medicinskog osoblja je kompletno obložen poliesterskim oplatama sa kombinacijom ABS plastike. Poliesterski odlivci sa poliuretanskom ispunom su otporni na sva sredstva za pranje i dezinfekciju na hemijskoj ili biološkoj bazi. Nivo toplotno-zvučne izolacije obezbeðuje prijatan boravak i značajno umanjuje gubitak energije za zagrevanje ili rashlađivanje prostora.

Desna strana unutrašnjosti je namenjena stolicama za pratioce, na levoj strani se ugrađuje orman celom visinom, prilagoðen dodatnoj opremi kao što su defibrilator, aspirator, respirator, udlage, torbe i sitan sanitetski material. Na levoj strani bolesničkog prostora se nalazi kiseonočki pult. Klizna bočna i zadnja vrata su presvučena poliesterskim oplatama sa izolacijom, na staklima su folije koje pružaju jednosmernu vidljivost.

Ceo enterijer bolesnièkog prostora se izrađuje tako da svi spojevi budu zaliveni i deluju kao jedinstvena kompaktna celina, a u sluèaju potrebe mogu se vrlo lako demontirati.

Sanitetski Transit je opremljen i automatskim nosilom koje se sastoji od sklopivih kolica, koja, uz pomoć samo jednog rukovaoca, omogućuju lak transport i iznošenje pacijenta iz vozila.

Transit u ovoj verziji je opremljen i odgovarajućom svetlosnom i zvučnom signalizacijom, klima uređajem, paketom „vidljivost” (prednja svetla za maglu, senzori za kišu i autosvetla, grejanje vetrobrana i eletropodešavajuæih spoljnih ogledala). Na spisku standardno ugraðene opreme su, izmeðu ostalog, air bag za vozaèa, sedište vozaèa sa šestosmernim manuelnim podešavanjem i naslonom za ruku, klupa sa dva sedišta za suvozaèe, nasloni za glavu, elektro-podizaèi prozora, centralna brava sa daljinskom komandom, radio CD ureðaj sa dva zvuènika, nivelacija farova, brzinomer, obrtomer, digitalni sat, „kuci sigurno” – svetla u trajanju od 30 sekundi od zakljuèavanja vrata, servo asistencija upravljaèkog sistema, kodiran kljuè (imobilajzer), dvobrzinski brisaèi, hladan start, ušice za vuèu, konvencionalni rezervni toèak, zadnje svetlo za maglu itd.

Za nadgradnju se koristi verzija Van 300 MWB, spoljne dužine 5.230, širine 1.974, visine 2.363 mm, s dužinom tovarnog prostora od 2.949 mm. Ukupna masa je 3.000 kg. Transit za prevoz bolesnika pokreæe èetvorocilindrièni turbo dizel motor od 2,2 litra sa 110 KS i maksimalnim obrtnim momentom od 285 Nm.

Cena kompletno opremljenog vozila je od 24.070 evra, bez PDV-a, u dinarskoj protivvrednosti. Kao i za ostale Transite, proizvoðaè daje dvogodišnju garanciju na celo vozilo, a osam godina na antikorozivnui zaštitu. Servisni interval je na 25.000 km ili jednom godišnje.

the authorGoran Aničić