Ford

Ford test-drive na adi Huji

Grand Motors kao generalni uvoznik Forda New Moment sjajno su organizovali današnje druženje i test-drive za domaće blogere, na stazi Ada Huja.

Svi prisutni mogli da prvo u gradskoj vožnji od salona Grand Motorsa do Ade Huje isprobaju nove uzdanice iz Fordove ergele, od Fieste, preko novog Focusa i C-Maxa, do restilizovanog Mondea, a da zatim na stazi i malo jače poteraju ova sjajna vozila.

Test drive

Iako se radi o kratkom kontaktu sa vozilima (za dublju ocenu naravno mora ga biti više i u realnim ekspolatacionim uslovima) bilo je dovoljno vremena za upoznavanje sa njihovim potencijalom, vodećim komparativnim prednostima, a naravno i manama.

5864098737 0eb12840cd z Fordastično popodne

Ford Fiesta koju sam imao prilike da provozam kroz grad u realnim uslovima odaje utisak pouzdanog gradskog vozila, koje se dobro snalazi u gradskoj vrevi i gužvi. Sjajno upija gradske neravnine, upravljač je precizan, a unutrašnjost je izbalansirana, funkcinalna, a za izradu su upotrebljeni dobri materijali i uredno je urađena završna obrada.

1,4 litarski dizel agregat je kultivisan, sjajno startuje i dobro vuče, dok se u višim stepenima pri među-ubrzanjima pokazuje malu tromost što je karakteristika dizel motora. Viši stepeni prenosa su nešto “duži” tako da se čini da ovom agregatu više odgovaraju duge vožnje sa manje promena stepena prenosa.

5864108483 94c71b747b z Fordastično popodne

Novi Ford Focus ističe se agresivnim dinamičnim “kinetičkim” i u svakom slučaju distinktivnim dizajnom, a od početka godine već se okitio brojnim priznanjima “automobila godine”. Svoju prodajnu karijeru novi Focus gradi na reputaciji prethodnika, ali i slavnog imena Ford, koje je već decenijama simbol za inovacije, pouzdanost, dobre vozne osobine, ekonomičnost i bezbednost.

5864134829 101808c134 z Fordastično popodne

Novi Focus ima dobro ležanje na putu (prednji MacPherson i zadnji multilink), a oslanjanje kod ovog je nešto mekše, tako da je udobnije. Na testu bio nam je dostupan model sa 1,6 litarskim dizel agregatom koji oslobađa 115 KS, i to je niži deo ponude. Ipak, na osnovu ovog mini-testa, čini se da Focusu ipak više, bar što se tiče dizela, odgovaraju dvolitarski dizeli koji oslobađaju 163KS. Cena početnog modela sa 1.6 benzinskim motorom je 15.300 € koji dolazi u Ambiente paketu koji pruža prilično mnogo, od air-bagove i zavesa, preko sistema ABS + EBA + EBL, ESP, do Radio/CD/MP3 uređaja, elektro paketa i toniranih stakala. Jedina mana koju smo primetili je manjak mesta za noge za putnike pozadi.

Naglasio bih izuzetnu ekonomiju ovog agregata čija je potrošnja u gradu deklarisana na nešto preko 5 litara, dok se tokom vangradske vožnje potrošnja spušta ispod 4 litre.

5864679816 96748d29a7 z Fordastično popodne

Novi C-Max – kompaktni MPV druge generacije, oduševio je sve prisutne i nekako nadvisio sva očekivanja. Sa istim 1.6 motorom koa i u Focusu, deluje potentnije, i odlikuje se izuzetnom stabilonošću u krivinama, koja nadvisuje i Mondeo, iako je kraćeg međuosovinskog rastojanja. Prostor u kabini je ogroman kao i prtljažni prostor, a preslikani Fordov “kinetički” vizuelno pruža izuzetnu dinamiku. Jedina mana ovog C-Max-a je njegova cena koja kreće od 16.220€ što je na našem cenovno osetljivom tržištu možda previsoka.

5864126133 71f8fda0cd z Fordastično popodne

5864141575 f4e003aebd z Fordastično popodne

Restilizovani Mondeo je velika limuzina koja pretenduje da Ford uvede u višu klasu, i gura se rame uz rame sa Pasatom. U startu je jeftiniji od Pasata i sigurno pruža više prostora. Za manje novca dobija je jači motor i bolja bezbednost. Sjajan je za duge staze, dok se u gradu sa svojih skoro 5 metara slabije snalazi. Restilizacija nije bila radikalna, ali je Mondeo i dalje privlačan sa svojim moćnim dizajnom. Dvolitarski turbo-dizel pruža 140 KS što sasvim je dovoljno za udobnju vožnju, ali mu nedostaje agilnosti kod međuubrzanja, ali kupcima su na raspolaganju i mnogo snažnije varijante dizela, sve do 2.2 TDCi motora koji pruža čak 200KS. Cena Mondea je kreće od 18.990€ u Ambinete paketu koji čini se ima sve najpotrebnije.

5864144103 92a8a724dc z Fordastično popodne

Sve u svemu, Fordastično! popodne uz odličnu organizaciju New Momenta i gostoprimstvo Grand Motorsa, te druženje auto-tehnici naklonjenih blogera. VIše fotografija u Flickr albumu:

 

Comments are closed.