Ford

6 miliona Ford Fiesti iz Kelna

Ford Fiesta, najprodavaniji automobil u Evropi   2010  postavila još jedan rekord – u montažnoj fabrici Ford Niehl u Kelnu, u Nemačkoj.

Šestomilionita Fiesta napravljena u Nemačkoj, sa troja vrata u verziji Vision Blue Sport i motorom Ti -VCT od 1,6 litara (120 KS), namenjena za nemačkog kupca, sišla je sa proizvodne linije danas – 31 godinu otkako je ovde napravljeno prvo vozilo sa tom oznakom, oktobra 1979. Do danas je u Kelnu proizvedeno sedam generacija Ford Fiesti, a 1989. fabrika Niehl je postala “glavna” za proizvodnju Fiesti u Evropi.

Od kako je u Evropi 1976. počela proizvodnja Fiesti, to je postao najpopularniji Fordov model, prodat u više od 13 miliona primeraka. Proizvodio se u četiri Fordove fabrike u Evropi, uključujući Keln. Prvi automobil s tom oznakom je napravljen u Valensiji, u Španiji, 1976. godine, gde se, kao i fabrici Niehl, kontinuirano proizvodi i aktuelna generacija. Od 1976. do 2002. Fiesta se takođe proizvodila i u Fordovoj fabrici Dagenham, u Velikoj Britaniji, kao i u fabrici Saarlouis, u Nemačkoj, između 1976. i 1980.
Tokom tri decenije, zahvaljujući stalnom unapređenju produktivnosti, Fiesta se u fabrici Niehl proizvodi sve brže i sve kvalitenije. Industrijski eksperti i dalje smatraju da je Ford jedan od najproduktivnijih proizvođača automobila u Evropi.

Bilo je potrebno deset godina da sa linije siđe prvih milion Fiesti; drugi milion je sa linije sišao za upola kraće vreme, dok je između petomilionite i Fieste sa serijskim brojem šest miliona bilo potrebno tačno tri godine.
Oko 4.300 radnika sada dnevno proizvodi 1.885 Ford Fiesti i Ford Fusiona u fleksibilnom trosmenskom radnom režimu u fabrici Niehl. U 2009. fabrika je ukupno napravila 406.200 automobila – 350.500 Fiesti i 55.700 Fusiona. Oko 80 odsto ukupne proizvodnje ove fabrike je izvezeno.
“Fiestin uspeh govori sam o sebi. Svojim inovativnim dizajnom, kombinovanim sa najmodernijom tehnologijom, kontinuirani je hit na automobilskom tržištu“, kaže Ken Macfarlane, potpredsednik za proizvodnju u Ford Evropa. “Proizvodnja šest miliona jedinica je veliki uspeh za fabriku Niehl, i na to su ponosni svi zaposleni. Ali, to nije samo Fordov, već i uspeh za Keln, pokrajinu Severna Rajna Vestfalija /North Rhine Westphalia/ i Nemačku.”

Proizvodnja aktuelna generacije Fieste u fabrici Niehl je počela u avgustu 2008. Samo 18 meseci od njenog debija, više od 750.000 kupaca u celom svetu je preuzelo novu Fiestu, od toga je više od 670.000 prodato u Evropi.
Montažna fabrika Niehl takođe ima ključnu ulogu u inicijativi da se nova Fiesta ponudi i kupcima u Severnoj Americi. Programom pod motom “Fiesta Movement” /Fiesta pokret/, Ford je odabrao 100 kupaca da voze novu Fiestu i da potom svoja iskustva prenose preko socijalnih Internet mreža kao što su Facebook, FlickR i YouTube. Flota od 100 Fiesti sa petora vrata za taj program je napravljena u nemačkoj fabrici i izvezena u Severnu Ameriku u martu 2009.