Fiat

Vodeći Fiatovi dobavljači na sajmu autodelova u Kragujevcu

Vodeći Fijatovi dobavljači koji proizvode autodelove učestvovaće na Drugom međunarodnom sajmu proizvođača autodelova jugoistočne Evrope, koji će u Kragujevcu biti održan od 10. do 12. maja

Direktor Regionalne privredne komore Kragujevac Dušan Puača izjavio je na konferenciji za novinare da će sajam, kao i prethodne godine, okupiti i proizvođače auto komponenti, pratećih industrija mašina i opreme, komorskih sistema, auto klastera iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Italije i Slovačke. “Prvog dana sajma, u partnerstvu sa evropskim projektom za razvoj konkurentnosti, promociju izvoza i Centrom izvrsnosti autoindustrije zapadnog Balkana, biće organizovan “Susret sa kupcima”, na kome će kompanije predstaviti svoje mogućnosti i proizvodne programe Fijatovim dobavljačima prvog reda i razgovarati o mogućnostima uspostavljanja saradnje”, rekao je Puača. On je dodao da će drugi sajamski dan obeležiti prezentacija “Fijat automobili Srbija”, kao i prisustvo slovenačke privredne delegacije, ali i velikog broja kompanija, poslovnih asocijacija, međunarodnih organizacija i institucija koje podržavaju razvoj automobilske industrije. Treći dan sajma planiran je kao info dan projekta “ATC Serbia”, koji realizuje Politehnička škola u Kragujevcu, u saradnji sa partnerima iz Srbije i Italije.
Nastup srpskih preduzeća na sajmu finansira Privredna komora Srbije, koja je i pokrovitelj održavanja ovog sajma, zajedno sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja Srbije, Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza, lokalnom samoupravom i Evropskim projektom za razvoj konkurentnosti i promociju izvoza.
“Pregovaramo sa 21 Fijatovim dobavljačem da učestvuju na ovom sajmu, a dolazak je do ovog trenutka potvrdilo šest kompanija – Boš, Knor Bremse, Magna, Metod, Sila i PMC”, rekao je Nenad Božanić, predstavnik Evropskog projekta za razvoj konkurentnosti i promociju izvoza, na konferenciji za novinare u Regionalnoj privrednoj komori Kragujevac. Prema njegovim rečima, prednost da uspostave kontakte sa vodećim Fijatovim dobavljačima, ali i drugim kompanijama iz sveta koje će učestvovati na Sajmu, imaju mala i srednja preduzeća iz naše zemlje, pre svega proizvođači alata, delova od plastike, ali i u sektoru elektronike i prerade i obrade metala. Naglašavajući da je predstojeći Sajam autodelova jedinstvena prilika da se direktno razgovara sa direktorima nabavki u tim kompanijama, Božanić je pozvao mala i srednja preduzeća u Srbiji da se u što većem broju prijave za učešće na tom sajmu. “Ovakav sajam ne postoji u regionu jugoistočne Evrope i zato mala i srednja preduzeća imaju jedinstvenu šansu da uspostave kontakte i imaju sastanke sa direktorima vodećih kompanija iz oblasti auto industrije”, ocenio je Božanić i podsetio na važnost ulaska u lanac svetskih dobavljača, čime se povećavaju šanse za izvoz, otvaranje novih radnih mesta i nove tehnologije.