Fiat

Đovani De Filipis o planovima FIAT-a u Srbiji

Kompanija “Fijat automobili Srbija” (FAS) održala je konferenciju za novinare na Beogradskom sajmu na kojoj je generalni direktor FAS-a Đovani de Filipis govorio o novim modelima automobila i tehnološkim inovacijama. Evo i dela njegove izjave u vezi planova ove velike međunarodne kompanije u Srbiji.

Đovani De Filipis:
Kao što vam je poznato, kompanija Fiat Automobili Srbija učestvuje na Međunarodnom salonu automobila prvi put i ponosni smo što se danas predstavljamo sa brojnim brendovima i novitetima koji zadovoljavaju svačiji ukus i izbor.

Dozvolite mi da prvo pomenem našu lokalnu zvezdu, Fiat Punto Classic – jedini automobil domaće proizvodnje, koji je iz dana u dan omiljeni izbor sve više novih članova naše mnogobrojne porodice. Kompanija Fiat Automobili Srbija je zahvaljujući ovom modelu na lokalnom tržištu zauzela ubedljivu lidersku poziciju u B segmentu, što nam je omogućilo dalje širenje raznovrsne ponude brendova Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Fiat Professional i Chrysler, Jeep i Dodge.

Đovani De Filipis predstavlja TwinAir motor

Za početak, želeo bih da kažem par reči o simbolu stila i inovacija, našem čuvenom modelu – Fiat 500. Pre skoro 60 godina, kada je prvi put predstavljen, Fiat 500 ubrzo je postao omiljeni automobil zahvaljujući inovativnom dizajnu i naprednoj tehnologiji. Popularni 500, koji je danas pred nama, još jednom uvodi revoluciju u pogledu inovacija – TwinAir tehnologiju, deo ,,Air Technologies’’ koncepta koji predstavlja najnovija Fiatova rešenja za efikasnu i pristupačnu vožnju.

Novi TwinAir motor Fiata 500 predstavlja rešenje za godine pred nama. Zahvaljujući malim dimenzijama i inovativnim sistemima Twin Air je jedan od „najzelenijih“ benzinskih motora, sa smanjenom emisijom ugljen-dioksida do 30 odsto, u poređenju sa drugim automobilima u ovom segmentu. Osim malog uticaja na okolinu, Twin Air spada u red najekonomičnijih motora, sa prosečnom potrošnjom od samo četiri litra na 100 kilometara. Sa kapacitetom od 0,9 litara, dva cilindra i 85 KS, ovaj motor razvija maksimalnu brzinu od 173 km/h na autoputu, afirmišući filozofiju uživanja u vožnji.

Inovativna rešenja „Air Technologies“ koncepta nagrađena su priznanjem vodeće konsultantske i istraživačke kuće u auto-industriji Jato Dynamics, koja je četvrtu godinu zaredom Fiat proglasila brendom sa najmanjom emisijom ugljen-dioksida u Evropi, sa prosečnom emisijom od 123,1 grama po kilometru. Rekordno niska prosečna emisija CO2 svih naših automobila je već sada ispod EU standarda za 2015. godinu.

Briga o životnoj sredini nerazdvojiva je od naše posvećenosti proizvodnji automobila koji predstavljaju uživanje i zadovoljstvo u vožnji. Savršeni primer toga, za one koji vole sportsku vožnju i snažan zvuk motora, jeste zvezda brenda Alfa Romeo – Giulietta, koja je danas pred nama sa novim motorom.

Lansiran prošle godine povodom proslave stogodišnjice brenda, ovaj model brzo je osvojio srca ne samo pravih Alfista, koji kao prednosti posebno ističu najsavremeniju tehnologiju i uživanje u vožnji, već i porodica – zbog izuzetnog komfora, udobnosti i najboljih karakteristika u pogledu bezbednosti na tržištu. Podsetiću da je Alfa Romeo Giulietta prema NCAP standardu proglašena za najbezbedniji automobil u svom segmentu.

Uz MultiAir turbo, koji je dobio priznanje za motor 2010. godine, danas naša Alfa Romeo zvezda ima novi 2.0 JTDM motor sa 140 KS koji zadovoljava najviše standarde dinamične i sportske, a istovremeno ekonomične i ekološki odgovorne vožnje. Uz maksimalnu brzinu od 205 km/h, Giulietta sa dizel motorom troši i manje goriva, svega 4,5 litara na 100 kilometara. Izuzetne performanse i efikasnost potrošnje goriva rezultat su najnovije generacije Multijet Common Rail sistema koji omogućava motoru da razvije fantastičan obrtni moment od 350Nm već na 1750 obrtaja, što Giuliettu čini još agilnijom. U ponudi je i 2.0 JTDM motor sa 170 KS i TCT menjačem sa dvostrukim kvačilom.

U narednih par minuta okrećemo se nečemu sasvim drugačijem što će zaintrigirati vozače avanturističkog duha. Dozvolite mi da vam predstavim vozilo koje pruža pravo uživanje i udobnost u terenskoj vožni – novi Jeep Grand Cherokee.

Još jednom postavljajući standarde u segmentu terenskih vozila unapređenim dizajnom, tehnološkim performansama i kvalitetom, novi Jeep Grand Cherokee uz to troši manje goriva zahvaljujući 3.6 „pentastar“ V6 benzinskom motoru. Kada je u pitanju bezbednost, primenjeni su najnovijii tehnološki standardi na polju aktivne i pasivne zaštite, sa više od 45 raznovrsnih dodataka i jedinstvenih rešenja. Pogon na sva četiri točka, petostepeni automatski menjač i 290 KS omogućavaju da novi Grand Cherokee postigne brzinu od 100 km/h za samo 8,7 sekundi.

Visoke performanse naših automobila u kombinaciji sa inovativnim tehnologijama i odgovornošću prema životnoj sredini, čine esenciju jednostavnih i inteligentnih rešenja za sve vozače. To postižemo zahvaljujući svom pristupu automobilima – principu koji se zasniva na snažnim emocijama i racionalnosti. Nadamo se da ćemo i vama preneti taj osećaj strasti, ovekovečen u inteligentnim rešenjima koja možete otkriti u svakom od brojnih modela izloženih na našem štandu. Uživajte u našoj raznovrsnoj ponudi i hvala Vam što ste došli.