Fiat

Dinkić posetio dizajn centar Fijata u Torinu


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić posetio je juče dizajn centar Fijata u Torinu, gde mu je premijerno predstavljen novi model automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu, i to u dve verzije – sa pet i sedam sedišta.

Dinkić je tom prilikom istakao da je danas imao prvi put priliku da vidi novi model Fijatovog automobila koji će se u Srbiji proizvoditi za čitav svet, uz napomenu da taj automobil ima tipičan moderan italijanski dizajn.

On je naveo da mu je na sastanku sa rukovodstvom Fijata potvrđeno da će u fabrici Fijat automobili Srbija osim postojećih 1.000 radnika biti zaposleno još dodatnih 1.433 radnika, tako da će do početka serijske proizvodnje posao dobiti 2.433 radnika.

Potpredsednik Vlade je dodao da Italijani već intenzivno potpisuju ugovore sa isporučiocima opreme, koja će u narednih godinu dana biti montirana u kragujevačkim halama.

Takođe, kako je objasnio, u toku su radovi na kompletnoj rekonstrukciji i modernizaciji fabrike, a poseban deo razgovora danas je bio posvećen uređenju industrijskog parka za Fijatove dobavljače na Korman polju.

Dinkić je istakao da je precizirano da će deo svoje proizvodnje na Korman polju obavljati i Manjeti Mareli, kao ključni dobavljač Fijata, uz još pet kompanija koje će tamo biti smeštene u prvoj fazi.

On je izrazio očekivanje da će najkasnije do 1. decembra biti završene sve pripremne aktivnosti i da nakon toga mogu da počnu radovi na izgradnji neophodne infrastrukture i novih pogona u industrijskom parku na Korman polju.