Automobili

Dizajner koji je otvorio ovogodišnji Auto Show

Čast da svečano otvori ovogodišnji Sajam automobila u Novom Sadu imao je  dizajner automobila Saša Milovančević, koji radi na pripremi prvog srpskog vozila koje će učestvovati na poznatoj trci “24 sata Le Mana”.

Prema njegovim rečima, “AQOS-Le Mans” predstavlja projekat nastupa na trci 24 sata “Le Mana” i sastoji se iz tri faze. Prva faza je izrada idejnog rešenja dizajna automobila i njegova realizacija, druga faza predviđa gradnju prototipa i njegovo testiranje sa simulacijom trke, a poslednja faza predviđa nastup na samoj trci.

– Projekat predstavlja poligon za naučno-tehničko-tehnološko primenjeno istraživanje najvišeg nivoa i kao takav je od izuzetnog značaja za državu, sa velikom marketinškom isplativošću za državu na globalnom nivou, tvrdi Milovančević i ističe da dizajn automobila predstavlja potpuno novi pristup izgradnji trkačkog automobila po dva osnova, aerodinamičkom i konceptualnom.

Budući automobil koncipiran je tako da ima odličnu arerodinamiku u unutrašnjim krivinama, dok koncepcija napred pozicioniranog centralnog motora, jednoseda sa zatvorenom kabinom, predstavlja novi pristup u struktuiranju trkačkog automobila LMP1 klase koji bi imao optimalnu distribuciju snage.

Milovančević smatra da bi za gradnju idejnog rešenja automobila bilo potrebno oko šest meseci, dok bi za izgradnju prototipa i testiranje automobila, pod predpostavkom obezbeđenja sponzora, bilo potrebno vreme od godinu dana do 18 meseci.