CitroenFord

Ford Fiesta i Citroen C3 na uporednom testu

Upoređujemo dva omiljena mala automobila. Ford Fiestu i Sitroen C3. Imaju niz zajedničkih karakteristika – na primer haubu u obliku trapeza. Osim toga, oba automobila imaju posebne dizajnerske zanimljivosti.

Dizajn Fieste tipičan je „Ford kinetički dizajn“. Trebalo bi da obezbedi automobilu posebnu dinamiku. Ali, C3 može da se nosi sa Fiestom iako je njegov spojler znatno manji.
Fiesta se prodaje od 1976 i sadašnja je već sedma generacija. Deo serijske opreme su sistem koji onemogućava blokadu kočnica (ABS) sa elektronskom preraspodelom sile kočenja i elektronski stabilizacioni program (ESP).
Testiramo Fiestu sa motorom od 1,4 litra i snagom od 71 kilovata. Automobil postiže brzinu od 100 km/h za 12,2 sekunde i u proseku troši 5,8 litara benzina na sto kilometara.
Trenutno na putevima je druga generacija C3. Njegov prethodnik je Sakso, a C3 je napravljen 2002. godine. Kao i Fiesta, i C3 serijski ima ABS sistem sa elektronskom podelom sile kočenja i  ESP.
Testriramo C3 snage 70 kW sa motorom od 1,4 litra. Brzinu od 100 km/h postiže za 10,6 sekundi i na 100 kilometara troši 5,9 litara. Za razliku od Fieste, C3 može da se kupi samo sa petoro vrata.
Tabla i prtljažnik sličnih kvaliteta
Ford FiestaFord Fiesta
Obrada unutrašnjosti Fieste je dobra. Instrumenti su sportski raspoređeni. Svetka plastika daje vozilu futuristički izgled. Presvlakama se postiže igra boja. I C3 ostavlja sportski utisak, na primer volan deluje tako. Instrumenti su nešto preglednije postavljeni, a i u pogledu boja C3 je umereniji.
Na prvi pogled pokretni krov kabine kod C3 ne ostavlja utisak naročite stabilnosti. I štitnici od sunca su jednostavno urađeni. Međutim, i konstrukcija je sasvim jednostavna. Kada se gurne unazad, krov omogućava pogled na nebo.
Kada je reč o prtljagu, jedva da ima razlika između dva automobila. U svaki bez problema staju tri gajbe flaša za kiselu vodu. Iako sa zapreminom prtljažnika od 300 litara C3 nešto nadmašuje Fiestu – ni uz najbolju volju četvrta gajba, kao ni kod konkurenta, ne ulazi u njega.
Naš zaključak: oba modela ostavljaju solidan utisak i na kraju izbor zavisi od ličnog ukusa. (Dojče Vele)