Citroen

Citroen sedmi put svetski reli šampion

Sebastien Loeb i Daniel Elena su odvezli savršenu trku po katalonskom šljunku i ubili dve muve jednim udarcem, zahvaljujući svojoj 67. pobedi u karijeri. Pre svega, oni su Citroën Total World Rally Team-u obezbedili sedmu titulu svetskog reli šampiona, jedno takmičenje pre kraja sezone, a pored toga, nova pobeda vratila ih je na vodeću poziciju u FIA WRC šampionatu vozača. Ishod borbe za titulu u konkurenciji vozača, biće poznat za tri nedelje, na reliju Wales.

Sebastien Loeb i Daniel Elena, koji su vodili sa prednošću od trideset sekundi u odnosu na najbrže rivale, bili su odlučni da svoju poziciju pretvore u njihovu petu pobedu u sezoni. Nakon što su imali odličan izbor pneumatika, bili su spremni da kontrolišu prednost stečenu u prvom danu takmičenja, a najbrže vreme vožnje su postigli i na brzinskom ispitu “Teixeta” (SS15), koji je u drugoj sekciji bio i takozvani “Power Stage”.

“Veoma smo zadovoljni ovom pobedom. To nije bila laka pobeda, i morali smo da se borimo do samog kraja.” – objašnjava Loeb posle proslave svoje 67. pobede u karijeri, na svom 150. startu u Svetskom reli šampionatu. “Danas je izbor pneumatika bio malo komplikovan, zbog neizvesnog vremena. Nismo bili u najboljoj poziciji za Power Stage, ali smo ipak uspeli da osvojimo poen, koji bi se za tri nedelje  mogao pokazati veoma korisnim za nas. Na asfaltu, morate da imate veoma precizan stil vožnje, kao na trkačkoj stazi. Ali, ove godine smo postavili temelje naše pobede  već u prvom danu relija, na šljunkovitoj podlozi.”

Sebastien Loeb i Daniel Elena startovaće na Rally Great Britain sa osam bodova više od Mikke Hirvonena. “U ovom trenutku, slavimo sedmu šampionsku titulu Citroën-a. Ali, vozačka kruna je daleko od kraja. Mikko Hirvonen je uradio dobar posao, završivši drugi, i znamo da će biti konkurentan na brzinskim ispitima u Walesu. Moramo da završimo ispred njega. Najbolje što možemo da uradimo je da pobedimo. Dakle, naša sudbina je u našim rukama.” – izjavio je Loeb

Dok čeka konačan duel između Sebastiena Loeba i Mike Hirvonena, kompletan Citroën Total World Rally Team se “sladi” svojom sedmom šampionskom titulom. Olivier Quesnel, šef Citroën Racing Team-a, izjavio je: “Danas, mi smo veoma ponosni na našu titulu Svetskog šampiona, četvrtu uzastopnu za Citroën. To je rezultat stalnog i napornog rada mirnog i skromnog tima. Svi smo zajedno prošli kroz teške trenutke. Pobedili smo na deset od dvanaest održanih relija u sezoni, što je prilično dobar rezultat. Sebastien Ogier i Julien Ingrassia, takođe su zaslužni za ovaj rezultat, jer su imali sjajnu sezonu, uprkos odustajanju tokom proteklog vikenda. Mi ćemo analizirati njihov automobil u našoj “radionici”, kako bismo saznali u čemu je problem, ali već sada smo sigurni da to nije povezano sa odustajanjem Sebastiena Loeba u Francuskoj. Imali smo dva cilja ove sezone – vozačku titulu i titulu u konkurenciji proizvođača. Danas smo ispunili jedan od njih.”