Chevrolet

Nova Chevrolet Captiva unapređuje živote dece u Laponiji

Božić je stigao pet meseci ranije jednoj veoma posebnoj porodici u Laponiji, kroz Chevrolet-ov 50. poklon kojim kompanija obeležava svoj stogodišnji jubilej.

Nova Chevrolet Captiva obezbediće neprocenjivu mobilnost ovoj porodici koja živi veoma blizu arktičkom krugu, gde temperature padaju do čak -47.5°C (54°F), a sneg je prisutan tokom 183 dana u godini.

Selo Ilitornio u Finskoj primilo je pedeseti od 100 rođendanskih poklona koje Chevrolet daje dečijim SOS selima u Evropi, Uzbekistanu, južnoj Africi, Lesotu i Izraelu. Dečija SOS sela bave se dugotrajnom porodičnom, brigom o deci koja ne rastu sa svojim biološkim porodicama, i svako selo se sastoji od kuća i omladinskih domova gde deca mogu da rastu u stabilnom porodičnom okruženju, i gde dobijaju pojedinačnu podršku od “mame” dotle dok ne postanu nezavisni mladi ljudi.

Ilitornio je najsevernije SOS selo na svetu, 850 kilometara od Helsinkija – koje ima šest kuća sa decom, plus zajednički dom gde deca mogu da uče i bave se slobodnim aktivnostima, i gde im je obezbeđena podrška za učenje – a sve ovo zahteva logističku podršku Chevrolet Captive.

Ruka podrške bez obzira gde ste

Nova Chevrolet Captiva koristiće se u samom Ilitorniju i u njegovoj okolini, za potrebe SOS sela kao mobilno sredstvo za društvenu pomoć, koje će koristiti društveni radnici, dečiji psiholozi i dobrovoljci u nastupajućim godinama.

“Severna Laponija je možda čuvena kao dom deda mraza, ali je ujedno i jedno od od najekstremnijih mesta za život, obzirom na nepostojanje javnog prevoza, zbog čega su nam terenske mogućnosti automobila naročito značajne. Ovaj automobil će biti sjajan za dečije ekskurzije”, rekao je Teemu Rossi, pomoćnik direktora dečijeg SOS sela u Ilitorniju.

“Obzirom na zahtevne i nepredvidive potrebe prevoza u selu, automobil je od suštinske važnosti za naš rad. Zahvaljujući raznovrsnosti petoseda ili sedmoseda i Captivinom pogonu na sve točkove, možemo bezbedno stići bilo gde – čak i po ciči zimi.

“Poklonjena Captiva takođe znači da više ne moramo da plaćamo lizing za automobil, a da iznos koji smo izdvajali iskoristimo za obrazovne programe za selo.”

Dok se najpoznatiji sedobradi stanovnik Laponije priprema za Božić, Jussi Örn, Menadžer prodaje u Chevrolet-u Finska uručuje ključeve od nove Chevrolet Captive LT, zapremine 2,2 litre, u olimpijski beloj boji Teemuu u Chevrolet predstavništvu u Rovaniemiju.

Evropsko partnerstvo između dečijih SOS sela i kompanije Chevrolet Europe najavljeno je pred pariski sajam automobila 29. septembra od strane Vejna Brenona, predsednika i i generalnog direktora kompanije Chevrolet Europe i Ričarda Pihlera, generalnog sekretara Međunarodne organizacije dečijih SOS sela. Inicijativa će povećati mobilnost dece i njihovim SOS roditelja, kao i sposobnost radnika koji upravljaju SOS programima podrške porodici, da posećuju SOS porodice u zajednicama.

“Optimistički duh Luisa Ševroleta, koji sledi krilaticu ‘neka te ništa ne zaustavi’ i stav ’mogu ja to’ su atributi koje delimo sa SOS organizacijama. Nema boljeg primera za ovo od SOS organizacija za brigu o majkama i deci u Finskoj, koji rade u najsevernijim oblastima na svetu”, rekao je Vejn Brenon, predsednik kompanije Chevrolet Europe.

“Nadamo se da Captiva može da unapredi svakodnevne živote dece i njihovih SOS majki, čak i na ivici arktičkog kruga. Sa ponosom pozdravljamo jednu nezavisnu organizaciju sa delokrugom, posvećenošću i predanošću koje SOS sela prikazuju svakog dana u godini.

Chevrolet će pokloniti 20 gradskih automobila Spark, 20 malih automobila Aveo, 20 kompaktnih vozila Cruze, 20 sedmoseda Orlando, i 20 sportskih sedmoseda za dečija SOS sela. Chevrolet vozila su uručena na rođandanskim proslavama širom Evrope počev od 22. februara, a ovo će se nastaviti do predavanja stotog automobila 3. novembra 2011. godine – na stotu godišnjicu osnivanja kompanije u Detroitu od strane Luisa Ševroleta i Vilijema Djuranta.

“Od malih gradskih automobila do sedmoseda, Chevrolet vozila biće na raspolaganju za različite vrste upotrebe”, rekao je Ričard Pihler, generalni sekretar Međunardone organizacije dečijih sela.

“SOS majkama je potrebna mobilnost iz istog razloga kao i drugim roditeljima. One se nose sa potpuno istim izazovima upravljanja velikim domaćinstvom. Veoma često, zajednice su udaljene i teško pristupačne sredstvima javnog prevoza. Pokretljivost svih naših radnika je zaista od suštinskog značaja za nas, kako bi smo pružili podršku deci”, objasnio je Pihler.