BMWSport

POBEDNIK MotoGP ŠAMPIONATA 2021. KAO NAGRADU DOBIJA SPEKTAKULARNI BMW M5 CS

BMW M5 CSBMW M5 CS

Nagrada koju BMW M dodeljuje sastavni je deo MotoGP™ šampionata. U sezoni 2021, a već po 19. put zaredom, nagradu će osvojiti najbrži kvalifikant. Budućeg osvajača BMW M nagrade za 2021. ponovo čeka „prava poslastica“, novi BMW M5 CS (prosečne potrošnje goriva: 11.3 – 11.1 l/100 km [25.0 – 25.5 mpg imp] prema NEDC; 11,3 – 10,9 l/100 km prema WLTP načinu obračuna, prosečne emisije CO2: 258 – 253 g/km prema NEDC, 257 – 248 g/km prema WLTP načinu obračuna)* u metalik nijansi Frozen Deep Green. BMW M GmbH tradicionalno predstavlja automobil namenjen pobedniku na početku sezone na evropskim stazama MotoGP™ takmičenja, koja ove godine, po prvi put, počinje u Portugaliji, na stazi Portimão. Ljubiteljima širom sveta omogućen je digitalni uvid u novi BMW M5 CS preko društvenih mreža ili kanala iza kojih stoje imena BMW M GmbH i MotoGP™.

BMW M GmbH proširuje svoju gamu ultra sportskih CS modela i predstavlja BMW M5 CS. Ograničena serija i specijalno izdanje modelaju predstavlja spoj neverovatnih performansi sa ekskluzivnom i luksuznom pojavom koju pogoni V8 agregat od 4.4-litre, ukupne snage od 467 kW/635 KS te time BMW M5 CS postaje najsnažniji automobil u istoriji BMW M.

“BMW M5 CS je u akciji kao jedan od naših novih sigurnosnih automobila u MotoGP šampionatu još od premijerne trke u Kataru. Doneli smo odluku da napravimo i serijsku verziju koja će pobedniku biti dodeljena kao BMW M nagrada za sezonu 2021,” kaže Markus Flaš, izvršni direktor BMW M GmbH. “Nepune dve decenije, BMW M nagrada predstavlja jedan od stubova naše uključenosti u Moto GP i to kao ‘Oficijelni GP automobil’. Nama je oduvek bilo izuzetna važna čast kojom obeležavamo rezultate iz kvalifikacija MotoGP vozača ovom spektakularnom nagradom. U 2021, predstavljamo BMW M5 CS – novi vrhunski model u našoj ponudi automobila visokih performansi. Sada nam preostaje da sačekamo i vidimo koji će se MotoGP vozač domoći našeg BMW M5 CS na kraju sezone, i postati dobitnik BMW M nagrade.”

“Svake godine na prvoj evropskoj trci u sezoni, BMW M GmbH otkriva istinsku poslasticu kao BMW M nagradu, a to je slučaj i ove 2021,” govori Pau Serakanta, direktor komercijalnog odeljenja MotoGP™ predstavnika Dorna Sports kao glavnog nosioca svih prava. “BMW M5 CS je već sve impresionirao kao sigurnosni automobil, i smatramo da će verzija iz serijske proizvodnje ovog automobila vrhunskih performansi zaista predstavljati spektakularnu nagradu za najboljeg vozača ove godine. Time još jednom potvrđujemo važnost i ulogu koju BMW M GmbH kao partner ima u MotoGP sportu. S nestrpljenjem iščekujemo kraj sezone da vidimo ko će biti najbolji i ko će poneti ovu prestižnu BMW M nagradu.”

Zahvaljujući M Power agregatu ispod haube, BMW M5 CS stiže od 0 – 100 km/h (62 mph) za samo 3.0 sekunde, a od 0 – 200 km/h (124 mph) za 10.3 sekundi. Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 305 km/h (189 mph). Agregat vrhunskih performansi uparen je sa osmostepenim M Steptronic menjačem i Drivelogic sistemom i koristi M xDrive sistem pogona na svim točkovima, uz dostupni 2WD režim rada za istinsko uživanje u snazi koju zadnji pogon prenosi na drum. BMW M GmbH se modelom BMW M5 CS fokusirao na sveobuhvatni ultralagani dizajn. Težina šasije je u potpunosti prilagođena masi automobila, koji je lakši od svih ostalih M5 modela, i posebno prilagođenim oprugama na prednjoj i zadnjoj osovini kojima se dodatno unapređuje i rafinira kontrola rada amortizera. Sportski sistem izduva od nerđajućeg čelika kod modela M5 CS ima četiri izduvne cevi koje nisu posebno ukrašene. Od ostalih specifičnosti, navodimo i M Carbon keramičke kočnice.

 

Luksuzna sportska pojava BMW M5 CS ističe se detaljima na spoljašnjosti ali i u kabini vozila. Poklopac motora, prednji spliter, kape spoljnih retrovizora, zadnji spojler i zadnji difuzor, M Power zaštitni poklopac motora i usisna grana izrađeni su od mešavine ugljeničnih vlakana i ojačane plastike (CFRP). Na pojedinim delovima vidljiva su ugljenična vlakna. U neverovatnom iskustvu u vožnji ovog vrhunskog BMW M5 CS modela mogu uživati četiri osobe – vozač i suvozač u prednjim M Carbon kadicama i dva putnika u zasebnim zadnjim sedištima. Integrisani nasloni za glavu – sa osvetljenim M5 logotipom na prednjim sedištima oivičeni su linijom koja označava legendarnu Nirburgring stazu. Centralni marker na M upravljaču od Alcantara kože perforiran je crvenom pozadinom, a za kompletan trkački ugođaj u vožnji poluge menjača na upravljaču takođe su izrađene od ugljeničnih vlakana. Ovogodišnja BMW M nagrada stiže u nijansi Frozen Deep Green metalik i usklađena je sa osnovnom nijansom sigurnosnog BMW M5 CS modela u MotoGP takmičenju za ovu sezonu.

BMW M nagrada tek je jedna od mnogih aktivnosti u kojima BMW M učestvuje kao ‘Oficijelni automobil MotoGP šampionata’. Od 2003. godine, MotoGP™ takmičar koji ostvari najbolji rezultat za nagradu dobija ekskluzivni, individualno dizajnirani BMW M model na kraju sezone. Uz bodove koje osvoje nakon trke, vozači osvajaju bodove i za pozicije koje ostvare u kvalifikacijama tokom svakog Grand Prix vikenda. Vozač koji na kraju sezone sakupi najviše bodova osvaja izuzetno vrednu i cenjenu BMW M nagradu. Rekorder je Mark Markez, koji je već osvojio sedam BMW M nagrada i to zaredom, u periodu između 2013 i 2019. godine. Prošle sezone, 2020, Francuz Fabio Kvartararo se po prvi put pruidružio odabranom društvu koje je osvajalo ovu nagradu.