BMW

BMW i3 i BMW i8 koncepti

Kako bi odgovorila na sve izazovnije zahteve mobilnosti sutrašnjice, BMW grupa je razvila sub-brend – BMW i. Krajem jula u Frankfurtu, ovaj prvi vizionaski brend u premium segmentu, premijerno je javnosti prikazao dva nova koncepta, BMW i3 i BMW i8…

BMW i3 koncept, ranije poznat kao Megacity vozilo, nedvosmisleno se usredsređuje na izazove pokretljivosti u gradskoj zoni, i kao prvo premium električno vozilo, otkriva BMW atribute za budućnost. BMW i8 koncept je koncept sportskog automobila sa savremenom raznolikošću, inteligentan i inovativan. Njegova jedinstvena “plug-in” hibridna rešenja doprinose sagorevanju i sistemu električne vožnje kako bi se omogućilo izvanredno vozačko iskustvo upotpunjeno krajnje niskom potrošnjom goriva i smanjenom emisijom gasova.

BMW i3 koncept – dinamičan, urban, bez izduvnih gasova.

BMW i3 koncept je bezkompromisno održivo vozilo dizajnirano za gradsku zonu. Potpuni pogon daje električna snaga i namera da se ispune zahtevi održivosti i pokretljivosti bez izduvnih gasova, doprinosi inteligentnoj formi gradske vožnje i svakodnevnog odlaska na posao. Osim inovativne upotrebe materijala i lakog dizajna, i3 koncept pored pružanja mogućnosti za putovanja na duže destinacije sa jednim punjenjem i bezbednost u slučaju sudara, takođe pomaže da automobil postigne izvanrednu dinamiku u vožnji. Električni motor proizvodi učinak od 125 kw/170 ks i impresivni obrtni moment od 250 nm (184 ib-ft) iz zastoja, BMW i3 koncept ubrzava od 0 do 60 km/h (37 mph) za manje od četiri sekunde i ostatak do 100 km/h (62 mph) dostiže za manje od osam sekundi.

BMW i8 koncept – emotivan, dinamičan i efikasan.

BMW i8 koncept predstavlja viziju održivog savremenog sportskog automobila. Njegov inovativni “plug-in” hibridni koncept kombinuje modifikovani sistem električne vožnje BMW i3 koncepta, postavljen iznad njegove prednje osovine, sa visokom performansom unutrašnjeg sagorevanja bazirano na tri cilindra, proizvodi 164 kw/220hp i 300 Nm (221 ib-ft) na zadnjem delu. Radeći u tandemu, oni omogućavaju dva pogona za prikaz njihovih mogućnosti u potpunosti, pružajući performance sportskog automobila sa potrošnjom goriva malih automobila. Ubrzanje od 0 do 100 km/h (62 mph) se dostiže za manje od pet sekundi. Zahvaljujući povećoj litijum – jonskoj bateriji, koja se može napuniti preko domaćih izvora napajanja, automobili BMW i8 koncepta mogu da putuju i do 35km samo na električan pogon. Uz to, 2+2-sedišta nudi dovoljno prostora za četiri osobe, dajući mu visok nivo svakodnevne praktičnosti.

Dodatna ponuda usluga mobilnosti, koje se takođe mogu koristiti nezavisno od automobila biće sastavni deo serije BMW i. Potpuno novi razvoj u ovoj oblasti biće vozilo nezavisne mobilne usluge. Ovde je fokus na rešenje koje će unaprediti korišćenje postojećih parking prostora kao i inteligentne navigacione sisteme sa lokalnim informacijama, intermodalno planiranje rute i car-shering vozila premium segmenta.