Audi

Savršena sezona za Audi u DTM šampionatu

Ovogodišnja sezona je apsolutno protekla u znaku Audija. Nakon što je na pretposlednjoj trci sezone odlučen šampion – Martin Tomczyk, Audi je na poslednjoj trci sezone, voženoj na stazi Hockenheim, uspeo da osvoji titulu šampiona i kada su u pitanju timovi. Edoardo Mortara je, takođe, već proglašen za najboljeg novog vozača u DTM takmičenju.

I pored toga DTM takmičenje zvanično ne proglašava titulu šampiona u kategoriji konstruktora, apsoutna dominacija Audi timova je donela i nezvaničnu šampionsku titulu fabrici Audi.

Direktor Audi Motorsport odeljenja, Dr. Wolfgang Ullrich, je izjavio: “Nismo mogli želeti više od ovoga. Ovo je bila savršena godina za Audi, a danas smo uspeli da zaključimo sezonu osvojivši i titulu šampiona u kategoriji timova. Dodatno, Mattias Ekstrom je uspeo da se probije na drugo mesto u generalnom plasmanu vozača, što će biti dodatan podstrek za njega u narednoj sezoni.”

Poslednja, 84-ta, trka za Audi A4 DTM trkački automobil, je pokazala da A4 DTM zaista predstavlja vrhunski trkački automobil, kada je u pitanju DTM takmičenje. Čak šest vozača iz Audi timova je osvojilo bodove na ovoj trci. Od kako je predstavljen A4 DTM, vozači ovog automobila su osvojili pet od osam šampionskih titula, bili 44 puta najbrži na kvalifikacijama, zabeležili 31 najbrži krug na trci i pobedili 34 puta.

Odluka na stazi Hockenheim je doneta već na početku trke, nakon što je vozač Mecedes tima, Jamie Green, napravio veliku prednost i vozio bez greške. Podjednako dobre vožnje su prikazali Martin Tomczyk i Miguel Molina, koji su završili na pozicijama dva i tri. Na veliku žalost Miguel Moline, on svoju “pol poziciju” nije uspeo da materijalizuje u pobedu, ali je i treće mesto odličan rezultat za Molinu koji je čak osmi različiti Audi vozač koji je ove sezone stajao na pobedničkom podijumu.

Tomczyk je krunisao sezonu još jednom odličnom vožnjom i pokazao da je neverovatno konzistentan: na svih deset trka ove godine je osvojio bodove, a čak osam puta je trku završio sa podijumskim plasmanom.