Audi

Predstavljen Audi A5 DTM

Audi je na Međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu predstavio svoj novi trkački automobil namenjen DTM takmičenju. Nakon sedam godina korišćenja A4 karoserije kao osnove za DTM trkački automobil, od naredne sezone u DTM takmičenju Audi će predstavljati A5 Coupe model.

Kodna oznaka za novu generaciju DTM trkačkog automobila glasi “R17”, a njega karakteriše za 40% manja cena nego ranije, zahvaljujući korišćenju velikog broja komponenti koje se ne smeju unapređivati.

Novi model treba da nastavi izuzetno uspešnu DTM tradiciju kompanije Audi, koja je osvojila šampionsku titulu 4 puta tokom proteklih sedam sezona. A5 DTM koristi karoseriju u potpunosti izrađenu od karbonskih vlakana, dok je nova šasija kombinacija monokoka od karbonskih vlakana i čeličnog zaštitnog kaveza.

A5 DTM je dugačak 5,01m, širok je 1,95m i visok samo 1,15m. Međuosovinsko rastojanje je identično za sve DTM automobile – 2750mm. Šestostepeni menjač od nove sezone će nuditi povećanu preciznost promena stepena prenosa uz daleko duži radni vek – 24.000km. Elektroniku proizvodi Bosch, koji se koristi i u Audi R8 LMS trkačkom automobilu. Rezervoar goriva je 120l i omogućava da se cela trka odveze bez dolivanja goriva.

Trkačka karoserija po novoj regulativi ne sme posedovati aerodinamičke dodatke kao što su pomoćna zakrilca, tako da je trkački model vizrelno veoma sličan serijskom, a time se dodatno smanjuje osetljivost vozila što je veoma bitno za DTM takmičenje gde često ima kontakata.