Audi

Nova generacija R15 TDI beleži pobedu na debitantskom pojavljivanju

Unapređena verzija Le Mans prototipa u najsnažnijoj, LMP1, klasi je u rukuma Allan McNisha i Dinda Capella zabeležila pobedu na prvoj ovosezonskoj trci Le Mans Series takmičenja.

Prva trka je vožena na stazi Paul Ricard u trajanju od 8 časova, tokom kojih je Audi Sport Team Joest posada bila u vođstvu, osim tokom prva dva kruga, tokom kojih se Allan McNish borio sa Stephane Sarrazinom (Oreca Peugeot) i Stefan Muckeom (Aston Martin Racing). Od trećeg pa sve do završnog, 266-og, kruga Audi posada je bila u vođstvu.

Audi posada je prošla kroz cilj sa pet krugova vođstva u odnosu na drugoplasiranu ekipu, Aston Martin Racing. Treće mesto je pripalo Rebellion Racing timu, dok je četvrto mesto osvojila posada Oreca Peugeot.

Jedini neplanirani odlazak R15 TDI prototipa je bio na samo sedam minuta do kraja trke, kada je odlučeno da se na prototip montiraju kišni pneumatici, kao reakcija na kišu koja je počela da pada pred sam kraj trke.

Naredna trka u Audi Sport kalenaru je 30-časovni test prototip, a zatim i 1000km Spa Francorchamps trka, koja se vozi 9. maja.

Rezultati trke:
1 Capello/McNish (Audi R15 TDI) 266 krugova za 8č 00m 36.415s
2 Primat/Mücke/Fernandez (Lola-Aston Martin) – 5 krugova
3 Belicchi/Boullion/Smith (Lola-Rebellion) – 5 krugova
4 Panis/Lapierre/Sarrazin (Peugeot) – 8 krugova
5 Ayari/Andre/Duval (Oreca-AIM) – 8 krugova
6 Ragues/Mailleux/Ickx (Lola-Aston Martin) – 10 krugova
7 Leventis/Watts/Kane (Acura/Honda) – 16 krugova
8 Moreau/Gulliaume/Hein (Pescarolo-Judd) – 16 krugova
9 Erdos/Newton/Wallace (Lola-Honda) – 17 krugova
10 Lahaye/Nicolet (Pescarolo-Judd) – 17 krugova

the authorGoran Aničić