Audi

Najbolji prvi kvartal za Audi koncern: Rekordne isporuke, rekordan rezultat

Najuspešnijim prvim kvartalom u istoriji kompanije Audi potvrđuje svoju izvanrednu konkurentnost. Sa 312.600 prodatih automobila (2010.: 264.017) marka Audi je u prva tri meseca prodala 18,4 % više vozila nego u istom periodu prošle godine. Kompanija, pri tome, beleži dvocifreni porast prodaje na svim tržištima sveta.

U prvom kvartalu 2011. godine Koncern je povećao i prihod od prodaje na 10.514 miliona evra, ili u procentima za 27,3 % (2010.: 8.260). Zahvaljujući optimizovanoj paleti modela kao i kontinuiranom optimisanju procesa i troškova, Audi je sa € 1.115 (2010.: 478) miliona više nego udvostručio svoj operativni rezultat.

„Ovaj rezultat ukazuje na uspešnost naše strategije rasta“, objašnjava Axel Strotbek, član Upravnog odbora koncerna odgovoran za finansije i organizaciju. Izvanredan rezultat i operativna profitna marža od 10,6 procenata (2010.: 5,8) usledili su kao logična posledica uspešnih rezultata iz trećeg i četvrtog kvartala prethodne godine. Ovako snažan razvoj podcrtava uspešno poslovanje Audi koncerna.

„Naš cilj za 2011. je da kupcima širom sveta plasiramo više od 1,2 miliona automobila s četiri prstena, te ostvariti veći promet i operativni rezultat u poređenju s prethodnom godinom“, izjavio je Strotbek.

U ovoj godini Audi se intenzivno angažuje na području atraktivnosti portfolija svojih proizvoda: novi A6 već je dostupan kupcima, dok se A6 Avant na tržištu očekuje krajem godine. S modelom Q3, predstavljenim krajem aprila u Shangaiu, Audi ulazi u novi tržišni segment: ovaj premium SUV kompaktnog formata pridružuje se uspešnoj Q-porodici i startuje sa prodajom na jesen tekuće godine.

Do 2015.godine Audi koncern planira investicije u visini od preko € 11 milijardi. Više od 9,5 milijardi evra predviđeno je za razvoj novih proizvoda i futurističkih tehnologija, poput hibridnog i električnog pogona. Sa modelom Q5 hybrid quattro Audi je uveo Napredak kroz tehniku u segment sportskih SUV automobila. Prve velike serije hibridnih modela marke Audi stižu na tržište krajem tekuće godine.