AudiSport

Audijev vozač Tomczyk briljirao na stazi Norisring

Audi ni ove godine nije uspeo da zabeleži pobedu na „domaćem terenu“. I pored toga, Audi Motorsport odeljenje je imalo razloga za radovanje nakon pete trke ovogodišnjeg DTM šampionata zahvaljujući odličnoj vožnji vozača Audi Sport Team Phoenix, Martina Tomczyk-a.

Pobeda je i ove godine bila na domak ruke, ali je ovog puta veliki problem svim takmičarima donelo veoma loše vreme koje je pred kraj trke toliko bilo loše da su organizatori odmah nakon završetka 64-tog kruga (od 82 planirana), prekinuli trku ne želeći da veoma jake kišne padavine izazovu velike probleme takmičarima.

Direktor Audi Motorsport odeljenja, Dr. Wolfgang Ullrich, je izjavio: “Odluka o prekidu trke je bila apsolutno ispravna. Želeli smo da napredujemo još neku poziciju u finišu trke s obzirom da su naši automobili bili veoma brzi po kiši.”

Tokom prve polovine trke Mattias Ekström je bio veoma brz i zbog njega su brojni Audi navijači, koji su bili prisutni na 2,3 km dugačkoj stazi, pomislili da će pobeda otići u ruke Audi vozača. Ekstrom je i pored sve jače kiše uspeo da obiđe tri Mercedes vozača ispred sebe, a posebno je bila interesantna borba sa Jamie Green-om za vodeću pozciju.

Problem u komunikaciji sa timom je bio razlog zašto je Ekstrom izgubio mnogo vremena u odnosu na vodeće posade. Kritični deo trke, od 47. do 58. kruga, kada je sigurnosno vozilo ponovo izašlo na stazu je značilo da je švedski vozač osvojio samo sedmo mesto, nakon što je trka zaustavljena nakon što su vozači odvezli 75% predviđene dužine trke.

Bavarac, Martin Tomczyk, je uspeo da osvoji treće mesto iako je trku startovao sa desete pozicije. Nakon pola sezone, Tomczyk je drugi u generalnom plasmanu sa samo tri boda zaostatka iako je bio za volanom godinu dana stare evolucije A4 DTM automobila.

Ukupno četiri vozača iz Audi tima su uspeli za osvoje bodove (Martin Tomczyk, Timo Scheider, Edoardo Mortara i Mattias Ekström) ispred 124.000 gledalaca.