Audi

Audi S6 i S6 Avant

Atletski karakter, diskretan izgled i bogata oprema – Audi je predstavio novu generaciju modela S6 i S6 Avant. U pitanju je sportski automobil koji se može koristiti svakodnevno bez ikakvih kompromisa po pitanju praktičnosti. Novi, 4 litarski twin turbo V8, motor nudi mnogo snage, kao i visoku efikasnost i ekonomičnost.

Novi 4.0 TFSI proizvodi 420KS, dok je maksimalni obrtni momenat od 550Nm raspoloživ u opsegu od 1400 do 5300 obtraja. Ubrzanje od 0 do 100 km/č traje samo 4,8 sekundi (4,9 sekundi za S6 Avant). Oba modela imaju elektronski ograničenu maksimalnu brzinu na 250 km/čas.

Smanjenje radne zapremine se odnosi in a sportske modele, tako da u odnosu na prethodnu generaciju modela S6, koja je koristila 5,2 litarski V10 agregat, novi agregat nudi još bolje performance uz prosečnu potrošnju smanjenu za 25% u proseku. Prosečna potrošnja 4.0 TFSI pogonjenog S6 modela je 9,7l/100km (S6 Avant troši 9,8l/100km).

Audi je ponudio najekonomičniji pogon u klasi korišćenjem novih tehnologija – rekuperacija energije, start-stop i “cylinder on demand” system. Kada se četiri od osam cilindara isključe, na svenu stupa system za aktivno smanjenje buke (Active Noise Cancellation system – ANC). Četiri mikrofona u unutrašnjosti kabine snimaju buku koja prodire, a nju analizira kompjuter, koji onda sintetizuje zvuk suprotne faze, koji anulira spoljašnju buku. Dodatno, posebno projektovane komponente motora i izduvnog sistema dalje smanjuju buku i vibracije koje generiše pogon.

S6 i S6 Avant modeli koriste 7-stepeni S tronic menjač uparen sa poslednjom generacijom quattro sistema. Opciono je moguće ugraditi i sportski zadnji diferencijal, koji omogućava još agilniju vožnju i brže izlaske iz krivina.

S6 i S6 Avant se serijski isporučuju sa adaptivnim vazdušnim ogibljenjem, koje je za 10mm niže od standardnog sa A6 modela. Snažni kočioni system se odlikuje mat crnim kočionim čeljustima, dok je opciono moguće poručiti karbon keramičke kočione diskove. U serijskoj opremi se isporučuju 19” felne sa 255/40 pneumaticima, a kupcima je na raspolaganju sedam različitih modela felni u dimenzijama 19 ili 20”.

Zahvaljujući povećanom obimu korišćenja aluminijuma u konstrukciji, S6 je težak samo 1895kg, dok je S6 Avant težak 1950kg.

Oba su lakši od direktnih konkurenata. S6 je dugačak 4931mm, dok je Avant varijanta dugačka 4934mm. Prtljažnik kod Avant modela se sklapanjem sedišta može povećati na impresivnih 1680l.

Jednodelna prednja maska od aluminijuma u kombinaciji sa hromiranim detaljima, kao i sa aluminijumskim kućištima spoljašnjih retrovizora diskretno daju naznaku da su u pitanju sporstke varijante modela A6. S6 ima spojler na poklopcu prtljažnika, dok je kod Avant modela taj spojler na krovu.