Audi

Audi RS 4 Avant Nogaro selection – Jubilarni model po uzoru na Audi Avant RS2

 

Audi Avant RS2, utemeljivač dinamične RS porodice,debitovao je pre 20 godina – sada Audi na tržište predstavlja posebno izdanje aktuelnog modela. RS 4 Avant Nogaro selection biće na raspolaganju od proleća, a svoju svetsku premijeru u nogaro plavoj boji i ekskluzivnoj opremi imaće na Sajmu automobila u Ženevi.
Nogaro plava perlefekt boja izrađena po meri predstavlja najistaknutiji vizuelni detalj jubilarnog modela i takođe je podsećanje na model RS2. Ram i primenjena singleframe maska, kao i lajsne okvira prozora obojeni su crnom bojom visokog sjaja, dok je krovni nosač u mat crnoj. RS sportski izduvni sistem završava se u dva ukrasna završetka izduvnih cevi u crnoj boji visokog sjaja.

331 kW (450 KS): V8 sa visokim brojem obrtaja

Ispod haube modela Audi RS 4 Avant Nogaro selection svoj rad obavlja visokoturažni atmosferski V8 motor sa 4.163 cm3 radne zapremine. Snagu od 331 kW (450 KS) motor 4.2 FSI isporučuje pri 8.250 O/min, maksimalnih 430 Nm obrtnog momenta na raspolaganju su između 4.000 i 6.000 obrtaja. Osmocilindraš ubrzava jubilarni model od 0 do 100 km/h za 4,7 sekundi, pa sve do elektronski ograničenih maksimalnih 280 km/h. Prosečna potrošnja goriva na 100 kilometara iznosi 10,7 litara, dok je emisija CO2 249 grama po kilometru.

Efikasnosti doprinosi i serijski 7-stepeni S-tronic menjač sa svojim visokim stepenom korisnog dejstva i dugim prenosnim odnosom u poslednjem stepenu prenosa. Vozač je u mogućnosti da brzi menjač sa dvostrukom spojnicom ostavi da radi automatski, ili da pomoću polugica na volanu samostalno menja stepene prenosa.

Srce quattro permanentnog pogona na svim točkovima predstavlja samoblokirajući centralni diferencijal sa krunskim zupčanikom. Ovaj kompaktni i lagani konstrukcioni deo raspoređuje momente sile između prednjeg i zadnjeg mosta u standardnom odnosu 40:60. Po potrebi, on može ovaj odnos da varira u širokom dijapazonu – čak do 70 procenata snage na prednje i maksimalno 85 procenata na zadnje točkove.

Centralni diferencijal sa krunskim zupčanikom kooperiše sa u odnosu na točkove selektivnim upravljanjem momentom sile, koje ciljanim kratkim impulsima kočenja u graničnom opsegu u krivinama upravljivost čini još dinamičnijom. Kao opcioni dodatak, Audi isporučuje sportski diferencijal koji aktivno raspoređuje silu između zadnjih točkova.

U serijsku opremu modela Audi RS 4 Avant Nogaro selection spada i sistem za dinamičku vožnju Audi driveselect. Pomoću njega moguće je variranje karakteristika elektro-mehaničkog servo upravljanja, 7-stepenog S tronic-a, papuče gasa i RS sportskog izduvnog sistema u tri moda: comfort, auto i dynamic. A ukoliko je na raspolaganju i Audi MMI Navigation, postoji i četvrti mod – individual – koji vozač može sam da konfiguriše.

Pored sportskog diferencijala, za Audi driveselect na raspolaganju su još i dva opciona konstrukcijska dela. U zavisnosti od brzine, dinamičko upravljanje menja prenosni odnos upravljačkog mehanizma i u graničnim situacijama u krivinama kratkim impulsima aktivira kontraupravljanje. Kod sportskog oslanjanja RS plus sa sistemom Dynamic Ride Control (DRC) radi se o čisto mehaničkom izjednačavanju ljuljanja i naginjanja tvrdo podešenog oslanjanja.

Audi RS 4 Avant Nogaro selection opremljen je pneumaticima serije 265/30. Ispod sjajno poliranih 20-colnih naplataka sa pet paoka u “V” dizajnu svetle crveno lakirane kočne čeljusti sa amblemom RS. Samoventilirajući kočni diskovi talasastog dizajna (Wave design) su perforirani i klinovima vezani za aluminijumski tanjir. Na poseban zahtev, Audi na prednji most montira diskove od ugljeničnih vlakana i keramike. Elektronska kontrola stabilnosti nudi nudi sportski mod, a po potrebi može u potpunosti da se isključi.

Crno i plavo: Unutrašnjost
U sportski crnoj unutrašnjosti Audi za elektropodesiva S sportska sedišta sa integrisanim naslonom za glavu nudi dve različite varijante presvlaka. U oba slučaja bočni delovi sedišta su presvučeni crnom Valcona kožom; veštačka alkantara vlakna za središnje delove sedišta i oplate vrata su takođe u crnoj boji ili nogaro plavoj – što je još jedna reminiscencija na model Audi Avant RS2. Nasloni za ruke su takođe obloženi kožom, sa plavim kontrastnim plavim šavovima. Keder crne ili nogaro plave boje uokviruje crne patosnice.

Crna koža sa plavim šavovima takođe ulepšava obruč volana i manžetnu ručice menjača. Dekorativni elementi od karbona protkani su plavim koncem koji im daje jedinstveno svetlucanje. Na poseban status jubilarnog modela ukazuje znak na glavi ručice S tronic menjača i natpisi na pragovima.

Audi RS 4 Avant Nogaro selection će na proleće u maloj seriji stići kod dilera. Cena osnovnog modela će iznositi 87.300 evra.

Savremeni klasičar: Audi Avant RS2 iz 1994.
Audi RS2 iz 1994. bio je prvi RS model Audi-ja i ujedno prvi model visokih performansi marke koji je objedinio svakodnevnu upotrebnu vrednost i dinamičan karakter, postavši tako osnivač čitave jedne porodice dinamičnih modela. Audi je razvio RS2 u saradnji sa Porsche-om, montaža se obavljala u Štutgart-Cufenhauzenu (Stuttgart-Zuffenhausen).

Već sam njegov izgled ukazivao je na snagu prvog RS modela. Prednji odbojnik je imao moćne otvore za vazduh, dok je rešetka hladnjaka bila lakirana u crnoj boji. Spoljni retrovizori su bili Porsche-ovi, zadnji kraj je ukrašavala svetleća traka i oznake su bile predimenzionisane. Po želji, RS2 je sa trake silazio u ekskluzivnoj Nogaro plavoj boji, koja je podsećala na dve pobede koje je 1993. Frank Bila (Frank Biela) ostvario na francuskom Šampionatu turing vozila na stazi u Nogaru (Nogaro).

Audi je kod motora primenio celokupno znanje iz sporta turing automobila. Petocilindarski motor zapremine 2,2 litra svojih 232 kW (315 KS) je isporučivao zahvaljujući velikom turbo punjaču, visokom pritisku punjenja, proširenim vazdušnim vodovima i prilagođenom menadžmentom motora. Pri 3.000 O/min na raspolaganju je bilo 410 Nm obrtnog momenta, ograničenje je imalo efekta tek na 7.200 obrtaja. RS2 je od nule do 100 km/h ubrzavao za 5,4 sekundi i dostizao maksimalnu brzinu od 262 km/h. Šestostepeni manuelni menjač usmeravao je snagu na quattro pogonsku grupu koja je na zadnjem mostu imala blokadu diferencijala sa mogućnošću dodatnog manuelnog uključivanja.

Vozni postroj sa svojim okolnim poprečnim sponama zasniva se na tehničkoj osnovi oslanjanja modela Audi S2. Amortizeri su bili tvrđe podešeni a opruge skraćene. Porsche je isporučivao 17-colne točkove, velike, samoventilirajuće diskove i crveno lakirane čeljusti sa četiri klipa.

Enterijerom je dominirala svilena napa koža i alkantara u bojama antracit, plavoj ili srebrno-sivoj, dok su Recaro sedišta bila elektropodesiva. Instrumenti su imali beli cifarnik, dok su mali pokazivači na centralnoj konzoli informisali vozača o pritisku ulja, temperaturi ulja i naponu električnog sistema vozila. Dekorativni elementi od ugljeničnih vlakana su bili opcija.

Audi je nudio RS2 po osnovnoj ceni od 98.900 Maraka. Tokom nepune dve godine proizvodnje isporučeno je 2.908 primeraka – više nego što je u početku planirano.