AudiSport

Audi R8 LMS na Nürburgring Nordschleife

Audi R8 LMS posada Phoenix Racing tima je zabeležila pobedu u klasi na trci 24 časa Nürburgring-Nordschleife.

Posada Phoenix Racing tima Marc Bronzel/Luca Ludwig/Dennis Rostek/Markus Winkelhock je napravila iznenađenje, s obzirom da se ova Audi posada nije smatrala favoritima za najvolji plasman između sedam Audi posada koje su nastupale na ovoj trci. Posada sa brojem 97 je vozila sa ciljem da ne rizikuje mnogo što se, kako se ispostavilo, isplatilo. Njihov Audi R8 LMS tokom 24 časa, koliko je trajala ova trka, nije imala nikakvih problema osim manjih problema sa elektronikom u početnoj fazi trke.

Fabrički DTM vozač, Markus Winkelhock, koji je u poslednjem trenutku ušao u Phoenix Racing postavu je i pored toga što nema iskustva sa ovom stazom vozio konstantno brze krugove u završnici trke i tako uspeo da obezbedi klasnu pobedu za svoju ekipu.

Treće mesto u klasi i peto u generalnom plasmanu je osvojila posada Black Falcon tima sa vozačima Sean-Paul Breslin/Christer Jöns/Kenneth Heyer/Johannes Stuck, koji su poput posade #97 odabrali taktiku da ne voze maksimalnim tempom, kako bi smanjili rizik od udesa ili kvara.

Kako je ovogodišnja trka bila prepuna incidenata, problemi nisu zaobišli ni Audi. Samo su dve od sedam posada usepele da stignu do cilja. Dve najbrže Audi R8 LMS posade su bile i prve posade koje su odustale. Phoenix Racing #98 sa vozačima Marc Basseng/Mike Rockenfeller/Frank Stippler/Hans-Joachim Stuck i Abt Sportsline posada #100 sa vozačima Mattias Estkröm/Oliver Jarvis/Timo Scheider/Marco Werner su već u subotu uveče bile na spisku odustalih zbog udesa u kojima su učestvovali.

Rezultati trke:

1 Müller/Farfus/Alzen/Lamy (BMW) 154 laps in 24h 00m 18.168s
2 Farnbacher/Simonsen/Lehman/Seefried (Ferrari) + 3m 54.191s
3 Bronzel/Ludwig/Rostek/Winkelhock (Audi R8 LMS) – 1 krug (1st GT3)
4 Hartung/Söderlund/Sandström/Öhlin (BMW) – 2 kruga (2nd GT3)
5 Breslin/Jöns/Heyer/Stuck (Audi R8 LMS) – 2 kruga (3rd GT3)
6 Alzen/Schwager/Jäger/Bert (Porsche) – 3 kruga
7 Werner/Müller/Priaulx/Adorf (BMW) – 4 kruga
8 Zehe/Schelp/Roloff/Bullitt (Porsche) – 4 kruga
9 Aust/Adams/Übler/Grossmann (BMW) – 5 krugova
10 Weiland/Forbes/Riemer/Horn (Porsche) – 6 krugova

the authorGoran Aničić