AudiSport

Audi R18 TDI debitovao na Spa Franorchamps

Debitantska trka za potpuno novi Le Mans prototip R18 TDI je bila na belgijskoj trkačkoj stazi Spa-Francorchamps. Nakon odličnih rezultata na kvalifikacijama i odlične vožnje u početnoj fazi trke, Audi R18 TDI posade su nakon 6 časova trke završili na pozicijama 3, 4 i 5.

36.400 gledalaca je imalo priliku da posmatra veoma dobre performanse novog prototipa AUDI AG, a najbolji i najbrži među njima je bio André Lotterer. Timo Bernhard i Allan McNish su takođe prikazali odlične vožnje, ali su ih ubrzo nakon starta pristigle Peugeot Sport posade, koje su iskoristile veliku gužvu na stazi koja je usporila Audi Sport vozače.

Nakon nekoliko manjih incidenata, sve tri Audi posade su izgubile dosta vremena u odnosu na vdeće posade. André Lotterer je izgubio dragoceno vreme već prilikom prvog odlaska u boks zbog toga što se pogrešno parkirao. Njegov timski kolega, Benoît Tréluyer, je morao da ode neplanirano u boks kada je zbog prljavšine izleteo sa staze što ga je koštalo dva kruga zaostatka. Marcel Fässler je takođe imao dosta problema sa prljavištinom koja je značajno otežala vožnju R18 TDI prototipa.

Posada #1 je takođe imala svojih problema – već u početnoj fazi R18 dobija udarac prilikom prolaska kroz Blachaimont krivinu što je rezultovalo drugačijim ponašanjem prototipa u levim i desnim krivinama, što su osetila i druga dva vozača ove postave: Romain Dumas i Mike Rockenfeller.

Podijumski plasman je osvojila posada #3 sa vozačima Dindo Capello, Tom Kristensen i Allan McNish,. McNish je izgubio kontrolu nad automobilom već u prvom krugu što ga je sa drugog mesta pomerilo na 16-to mesto, dok je Capello greškom pritisnuo “pit limiter” taster dok se kretao ciljnim pravcem što je ovu posadu koštalo negde oko 20 sekundi. U poslednjoj fazi trke Tom Krisensen je bio u poteri za drugoplasiranom posadom kada je zadnji levi pneumatik počeo da gubi pritisak što je primoralo trofejng vozača da neplanirano ode u boks. I pored toga, Audi posada #3 je trku završila na trećem mestu.

Delimični rezultati trke:
1. Gené/Wurz/Davidson (Peugeot) 161 laps in 6h 02m 03.799s
2. Montagny/Sarrazin/Minassian (Peugeot) + 42.965s
3. Capello/Kristensen/McNish (Audi R18 TDI) – 1 lap
4. Bernhard/Dumas/Rockenfeller (Audi R18 TDI) – 2 laps
5. Fässler/Lotterer/Tréluyer (Audi R18 TDI) – 3 laps
6. Collard/Tinseau/Jousse (Pescarolo-Judd) – 5 laps
7. Jani/Prost (Lola-Toyota) – 5 laps
8. Lamy/Bourdais/Pagenaud (Peugeot) – 6 laps
9. Belicchi/Boullion (Lola-Toyota) – 6 laps
10. Lapierre/Duval/Panis (Peugeot) – 9 laps