Audi

Audi Q3

Audi ulazi u još jedan segment: Audi Q3 je premium SUV vozilo u kompaktnoj formi. Sportsko, efikasno, trendsetersko i veoma svestrano vozilo koje se podjednako lako vozi na i van puta.

Audi je u konstrukciji modela Q3 koristio najmodernija rešenja pa tako novi model ima laganu karoseriju, efikasne pogone, sportsku šasiju i najmodernije sisteme za asistenciju vozaču kao i infotainment sisteme.

Jednodelna maska sa oštrim krajevima daje novom modelu veoma agresvan i dinamičan izgled čemu doprinose i dnevna LED svetla. Bočna silueta daje utisak kupe karoserije i ističe sportske karakteristike vozila.

Q3 je 439cm dugačak, 183cm širok i 160cm visok uključujući i krovne nosače. Klirens vozila je 17cm. Koeficijent otpora je samo 0,32 što je postignuto pažnjivom optimizacijom toka vazduha kako iznad,a tako i ispod vozila. Zahvaljujući intezivnom korišćenju aluminijuma bazni model Q3 sa pogonom na prednjoj osovini ima težinu manju od 1500kg.

Kupcima je na raspolaganju 12 različitih boja karoserije i pet različitih boja opcionih elemenata. S line paket opreme je namenjen kupcima koji žele još izraženiji sportski karakter vozila.

Horizontalna priroda kontrolne table ističe njenu širinu, a poput većih modela iz Audi ponude, ona opisuje luk oko vozača i suvozača. Opcioni kolor ekran na instrumentacionom panelu je prvi put korišćen u nekom od modela iz Q game.

Vrhunski kvalitet izrade je stvar ponosa u Audiju, a kupci mogu birati jednu od pet boja enterijera: crna, siva, bež i dve nijanse braon boje. U zavisnosti od izabrane boje moguće je izabrati između tri dezena teksila ili tri tipa kože.

Prtljažni prostor modela Q3 nudi dovoljno prostora za sve – od 460 pa do 1365 litara. Q3 može vući prikolicu težine do 2t.

Audi Q3 će biti ponuđen sa dva TDI i dva TFSI agregata. Svi su sa radnom zapreminom od 2,0 litara, svi imaju turbo punjače i direktno ubrizgavanje, start-stop sistem i sistem za rekuperaciju energije.

2.0 TFSI proizvodi 170KS ili 211KS. Snažnija verzija ubrzava Q3 od 0 do 100 km/č za 6,9 sekundi i do maksimalne brzine od 230 km/č.

2.0 TDI se isporučuje u varijanti sa 177KS, dok će verzija sa 140KS biti na raspolaganju nešto kasnije. Model sa motorom od 140KS i pogonom na prednjoj osovini prosečno troši samo 5,2l goriva na 100 pređenih km.

Oba TFSI i snažniji TDI agregat se isporučuju u kombinaciji sa quattro pogonom. Slabiji TFSI agregat će se isporučivati u kombinaciji sa šestostepenim manuelnim menjačem (kao i 2.0 TDI sa 140KS) dok se dva snažnija agregata isporučuju u kombinaciji sa S tronic menjačem. Audi drive select sistem je opcion za sve pogonske agregate u ponudi. Audi Q3 se isporučuje sa 16” ili 17” felnama, a opciono se mogu poručiti 18” ili 19”.

U Q3 se nalazi dosta rešenja preuzetih iz luksuzne klase: Bose surround audio sistem sa 14 zvučnika i MMI navigatioon plus sistem. Naknadno će biti omogućeno korišćenje 3G prenosa podataka i internog WLAN-a.