Audi

Audi povećava prodaju

Broj prodatih vozila u Audi-ju nastavlja da se povećava. U maju mesecu je kompanija iz Ingolštata prodala 14.6% više vozila širom sveta u odnosu na maj prošle godine. Sa oko 94.900 prodatih vozila prošlog meseca, broj premijum vozila prodatih u ovoj godini je povećan na oko 455,700, što čini porast od 21.7 %. AUDI AG je zabeležio porast prodaje u svim regionima, a najveći porast je dostignut na najvažnijim izvoznim tržištima kao što su Kina, Velika Britanija i SAD.

“Audi brend je napravio značajan korak na američkom tržištu za vreme krize. Ipak uprkos optimističkim planovima nismo očekivali da će brojke u prodaji biti tako jake,” rekao je Peter Schwarzenbauer, član Upravnog odbora za marketing i prodaju u AUDI AG. “U celoj 2010. godini očekujem znatan dvocifreni porast prodaje.” U prethodnih pet meseci, AUDI AG je povećao prodaju na američkom tržištu za 31.4 % na 39,839 vozila; u maju su cifre ponovo porasle za 22.7%.

Veliki deo vozila je prodat u Velikoj Britaniji. Na ovom trećem po veličini tržištu za kompaniju iz Ingolštata, 8.892 kupca je odabralo novi Audi u maju – 26.6 % više u odnosu na isti mesec prošle godine. U prvih pet meseci Audi je tako prodao 23.5% više vozila u odnosu na period od januara do maja 2009. godine. Brend je takođe dostigao značajan porast u Rusiji. U maju, AUDI AG je povećao prodaju na ovom tržištu zahvaćenom krizom za 30.3 %; u proteklih pet meseci Audi je prodao 27.6 % više vozila u odnosu na isti period 2009. godine. Na svim Evropskim tržištima (osim Nemačke), prodaja u Audi-ju je povećana za 11.4 % u maju na oko 38,600 vozila. Kumulativno, to znači porast od 14 % na oko 190.300 vozila.

Schwarzenbauer: “U Evropi ćemo doživeti dodatni uspeh sa modelom Audi A1. Stižu nam porudžbine u poslednje četiri nedelje i do sada smo registrovali više porudžbina nego za bilo koji drugi model u tako ranoj fazi.” Audi A1 bi trebalo da bude dostupan kod dilera krajem avgusta i u početku je bio namenjen ekskluzivno za evropsko tržište.

U Azijsko-pacifičkom regionu, Kina ponovo ima najveće cifre prodaje: porast od 39.9 % u poređenju sa majom 2009. godine je značio 17.396 Audi isporuka u Kini samo u poslednjem mesecu. U proteklih pet meseci 88.451 kineskih kupaca je odabralo neki model sa četiri kruga – još jedan rekordan rezultat za vodeći premijum brend u Kini. Ali Audi je takođe prodao znatno više vozila nego proteklih godina na svim drugim tržištima ove regije, sa rastućom prodajom u Japanu (plus 16.1 %), Australiji (plus 17.5%) i Indiji (plus 65.3%).