Audi

Audi A8 osvaja nagradu Euro Car Body

Audi je ponovo dokazao da je pobednik u pogledu proizvodnje karoserije. U okviru 12. međunarodne konferencije za testiranje performansi karoserije vozila, A8 je uspeo da osvoji nagradu “Euro Car Body” – svetski najistaknutiju nagradu za inovacije u proizvodnji karoserije. Preko 500 poznavalaca i žiri sastavljen od stručnjaka su dali najbolje ocene najmodernijem modelu Audi game.

Vodeći stručnjaci za proizvodnju karoserije se sastaju jednom godišnje u mestu Bad Nauhajmu, u Nemačkoj. Oni pri tom diskutuju o trendovima, ali i nadgledaju grubu gradnju i serijsku proizvodnju vozila pred sam početak konferencije: gde se vrši izbor svetski najinovativnije serijski proizvedene karoserije. Krajem oktobra, 520 stručnjaka iz 22 zemlje su prisustvovali ovogodišnjem događaju koji organizuje Automotive Circle International. Zajedno sa žirijem sastavljenim od stručnjaka, oni su ocenjivali 14 najnovijih vozila iz serijske proizvodnje. A rezultat? Audi A8 ne samo što je pobednik, već je i novi rekorder sa 41.11 bodova od mogućih 50.

Ovaj model iz klase luksuznih vozila proizveden u Nekarsulmu zasenjuje najvećim delom zahvaljujući odnosu krutost/težina: odnosu između torzione krutosti i težine karoserije. Sa težinom od samo  231 kg, aluminijumska karoserija je za oko 40 % lakša od uporedne verzije sačinjene od čelika. Uz to, on teži skoro 30 kg manje u odnosu na svog prethodnika, a istovremeno je njegov odnos krutost/težina povećan za 20%. Kao specijalnu karakteristiku, karoserija kao po metodu Aluminum Space Frame (ASF) koristi bioničke principe. Kao kosti u ljudskom skeletu, sve komponente kombinuju optimalnu funkciju sa malom težinom. U stvari koristi se 13 različitih klasa aluminijuma – uvek u kombinaciji sa jednostavnim pravilom: “Pravi materijal na pravom mestu!”

Pored impresivnih karakteristika karoserije, nagrada Euro Car Body prepoznaje pionirske koncepte vezano za procese, proizvodnju, kao i stručno znanje koje postoji u Audi-ju, a odnosi se na materijale, tehnologiju i zajedničke tehnike. U svojoj radionici za preciznu proizvodnju karoserije u Nekarsulmu, Audi koristi različite mehaničke i termičke tehnike.

Pored toga, prednosti kupca koji je prvi vlasnik vozila igraju glavnu ulogu u procesu procenjivanja. Izuzetni rezultati sa crash testa koje je ostvario Audi A8, kao i odlična aerodinamika vozila i akustične karakteristike su veoma važne.

Ovu veoma poželjnu nagradu je 2003. godine osvojio Audi A8 ranije generacije. Ingolštat je pokupio nagradu i u 2006. i u 2008. – prvu za Audi TT, a zatim za Audi Q5. Ovaj četvrti trijumf čini Audi jednim od najuspešnijih proizvođača u ovoj oblasti.
Evo i još jednog primera nadmoćne proizvodnje karoserije u Audi-ju: prva generacija A8, predstavljena 1994. godine, bio je prvi luksuzni sedan koji je imao aluminijumsku karoseriju. I modeli poput Audi R8 Spyder, koji imaju znatnu količinu CFRP, su ispred konkurencije. Audi će i dalje nastaviti da unapređuje dizajn sa lakom težinom i mešovitom konstrukcijom.

Comments are closed.