Audi

Audi A8 Hybrid – izuzetno efikasan

Snaga šestocilindričnog agregata , potrošnja četvorocilindričnoga: Audi će početi proizvodnju A8 Hybrid modela tokom 2012. godine.

Hibridni sistem se sastoji od 2.0 TFSI benzinskog agregata i električnog motora. Ukupna snaga pogona iznosi 180kW i 480Nm, dok je prosečna potrošnja ispod 6,3l na 100km. Velika limuzina, kakav je A8, može pomoću isključivo električne energije dostići brzinu od 100km/čas, a ukoliko se vozilo kreće konstantnih 60km/čas moguće je, uz pomoć potpuno električnog pogona, prevaliti 3 km.

Visoko efikasni paralelni hibirdni sistem se sastoji od benzinskog četvorocilindričnog TFSI agregata zapremine 2,0 litara koji razvija 155kW i 350Nm i elektro motora koji razvija 40kW i 210Nm. Sinhroni elektro motor je smešten unutar automatskog menjača na mestu gde je uobičajeno da se nađe pretvarač obrtnog momenta. Višelamelno kvačilo potopljeno u ulje je zaduženo za priključivanje i isključivanje elektro i benzinskog pogona – u zavisnosti od potreba vozača.

Hibridni pogon ima kombinovanu maksimalnu snagu od 180kW i 480Nm, što omogućava da A8 Hybrid ubrza od 0 do 100 km/čas za 7,7 sekundi i da postigne maksimalnih 235 km/čas. Prosečna potrošnja iznosi manje od 6,4l/100km uz CO2 emisije od 148g/km (sve brojke su preliminarne).

Hibridni pogon poseduje tri režima rada: EV koji daje prioritet električnom pogonu, D je normalni režim u kome sistem pokušava da podjednako koristi oba pogona, a S režim angažuje maksimalnu snagu oba pogona u svakom trenutku. Električna energija je skladišti u litijum-jonskoj bateriji težine 36,7kg, a koja je smeštena u poseban, ojačan, odeljak unutar prtljažnika. Baterija ima kapacitet od 1,3 kWh, a hlade je dva sistema – klima uređaj zadužen i za putnički prostor, kao i posebni ventilator namenjen samo hlađenju baterije.

A8 Hybrid se, vizuelno, razlikuje od standardnih modela po nekoliko detalja: posebno dizajnirane 10-krake felne prečnika 18”, odnosno 19” (opciono), hibridnim oznakama na karoseriji, posebnoj boji karoserije – arktik srebrnoj. U sklopu serijske opreme nalazi se i trozonski klima uređaj, LED svetla i BOSE audio sistem.