Audi

Audi A1 clubsport quattro na mitingu Wörthersee Tour 2011

Čini se kao da je tek izašao ispod čekića, sveže obojen, spreman za prvu vožnju po trkačkoj stazi. Audi A1 clubsport quattro jedinstveno je vozilo krajnje tehnički dorađeno, izvanredne vozne dinamike. Audi predstavlja koncept automobil u Reifnitzu, u austrijskoj pokrajini Kärnten, na mitingu Wörtherseetour 2011. 30. izdanje ovog važnog mitinga za obožavatelje marki Audi, Seat, Škoda i VW održava se od 01. do 04. juna 2011.

Pod poklopcem motora vozila Audi A1 clubsport quattro nalazi se klasičan Audi benzinski motor – sa pet cilindara i zapremninom od 2,5 litra, sa turbopunjačem i direktnim ubrizgavanjem goriva. U poređenju s verzijom korišćenom na modelima Audi TT RS i RS 3 Sportback, a na kojoj se zasniva, izlazna snaga ovog TFSI agregata drastično je povećana na 370 kW (503 KS) sa obrtnim momentom od 660 Nm. Maksimalna snaga dostupna je između 2.500 i 5.300 o/min.

Turbopunjač, izmenjivač temperature, usis i izduv dorađeni su za postizanje visokih performansi. Kao i na modelu Audi A4 DTM, izduvna cev nalazi se na levom boku, odmah ispred zadnjeg točka.

Drugo područje koje je briljantno na modelu A1 clubsport quattro je njegova ukupna masa od samo 1.390 kilograma. Snažan motor automobil od 0 do 100 km/h katapultira za samo 3,7 sekundi. Za ubrzanje od 0 do 200 km/h potrebno je samo 10,9 sekundi, dok automobil ubrzanje od 80 do 120 km/h u četvrtoj brzini postiže za kratkih 2,4 sekunde.

Ručni menjač sa šest brzina i quattro stalni pogon na sva četiri točka, oboje preuzeti s modela TT RS i poboljšani, raspoređuju snagu na sva četiri točka. Maksimalna brzina iznosi 250 km/h.

Na ovom Audi koncept automobilu gume su niskoprofilne dimenzija 255/30 s 19-inčnim felnama od lake legure jedinstvenog dizajna nalik na turbinu. Iza točkova nalaze se velike, ventilirajuće disk kočnice. Spreda kočione čeljusti sa šest klipova hvataju perforisane keramičke diskove sa karbonskim vlaknima. Veliki čelični diskovi postavljeni su na tadnju osovinu. Vešanje sa spiralnim oprugama vozila A1 clubsport quattro opremljen je sistemom podešavanja kompresije i dinamičnim amortizerima.

Modelu A1 clubsport quattro će se na Audi štandu na GTI mitingu pridružiti 17 proizvodnih vozila iz trenutne modelske linije marke Audi. Među vozilima koja će marka predstaviti svojim obožavateljima na mitingu Wörthersee nalazi se i novi Audi Q3. Javnost će takođe imati priliku videti Audi TT RS u beloj Ibis White i RS 3 Sportback u crvenoj Misano. Tamo će biti i novi Audi A6, koji je izložen odmah pored modela A7 Sportback u crvenoj Misano boji.