AudiAutomobili

Audi Q5

Audi Q5 kombinuje vozne karakteristike sportske limuzine sa svestranošću off-road vozila.

Audi Q5 je idealno vozilo za vozače koji vode aktivan i dinamičan život.

Q5 je 4,63 m dugačak, 1,88 m širok i samo 1,65 m visok – najsportskije dimenzije u ovoj kategoriji vozila. Cd (koeficijent vazdušnog otpora) od samo 0,33 je, takođe, veoma nizak u odnosu na konkurente iz ove klase. Međuosovinsko rastojanje je 2,81m, a prtljažni prostor ima zapreminu od 540 pa sve do 1560l.

Kupci će odmah moći da odaberu i S line paket opreme, koji za ovaj model uključuje posebne lajsne kao i 19“ točkove. U opcionoj opremi se nalaze xenonska i dnevna LED svetla.

U novom modelu se nalaze sve tehnološke inovacije iz modela A4 i A5, kao i brojne opcije iz luksuznijih modela. Neke od raspoloživih opcija su keyless sistem, elektromehanička parkirna kočnica, MMI sistem, sistem za signalizaciju optimalnog stepena prenosa (za modele sa manuelnim menjačem) i još dosta toga.

Inicijalna gama motora za ovaj model se sastoji od jednog benzinskog i dva dizel motora. Svi motori imaju direktno ubrizgavanje goriva i turbo punjače, što omogućava veoma miran i ekonomičan rad, uz pregršt snage.

Potpuno novi 2,0 TFSI agregat sada poseduje i Audi valvelift sistem, koji se savršeno ukomponovao sa tehnologijama za direktno ubrizgavanje i turbo punjačem, pa tako sada ovaj motor razvija 350Nm u opsegu od 1500 pa do 4200 obrtaja, dok je maksimalna snaga 211KS. Prosečna potrošnja je samo 8,5 litara, a Audi Q5 opremljen ovim motorom razvija maksimalnih 222kmč, dok ze ubrzanje do 100kmč treba 7,2 sekunde.

Dizeli su poznati od ranije. 2,0 TDI razvija 170KS/350Nm uz prosečnu potrošnju od 6,7l na 100km. Maksimalna brzina ovog modela je 204kmč, dok je do 100kmč potrebno 9,5 sekundi. Najsnažniji motor u ponudi je V6 3,0 TDI, koji razvija 240KS i 500Nm. Prosečna potrošnja je 7,5l na 100km, maksimalna brzina je 225kmč, dok ubrzanje do 100kmč traje samo 6,5 sekundi.

Modeli sa 2,0 TDI motorom se isporučuju isključivo sa šestostepenim manuelnim menjačem, dok se preostala dva motora opciono mogu upariti i sa novom generacijom S tronic menjača sa sedam brzina.

Svi modeli Audija Q5 su opremljeni poslednjom generacijom quattro pogona, koji 60% snage šalje na zadnju osovinu, dok preostalih 40% upućuje na prednju. U ekstreminim situacijama pogon može poslati do 65% snage na prednje, odnosno do 85% na zadnje točkove.

Ogibljenje je izrađeno u potpunosti od aluminijuma i ono je jedan od najvećih razloga zašto Audi insistira da je Q5 sportski orijentisan automobil.

Veoma bogat spisak serijske i opcione opreme omogućavaju kupcima da Audi Q5 opreme baš onako kako oni to žele. Sigurnosni sistemi, su kao i kod svih Audi modela, vrhunski uključujući i, potpuno novi, ESP sistem, koji uz pomoć posebnih senzora detektuje da li su na krovu postoji dodatno opterećenje, te u proračun unosi i povišenu težišnu tačku vozila.

2 Comments

Comments are closed.