AudiAutomobili

AUDI predstavio A4 DTM R14

Nova evolucija DTM trkačkog autombila zasnovana na A4

Na Salonu automobila u Ženevi predstavljena je četvrta generacija trkačke verzije modela A4 predviđene za takmičenje u DTM šampionatu. U Audiju se nadaju da će nova generacija biti na nivou prošlogodišnje, koja je donela titulu Šveđaninu, Mattias Ekstrom-u.

Audi Sport je novom automobilu dao kodnu oznaku R14, a poslednja generacija predstavlja nastavak rada započetog sa modelom R13. Posebna pažnja je posvećena daljem razvoju aerodinamike ovog automobila uz pomoć kompleksnih CFD (Computational Fluid Dynamics) kalkulacija.

Tokom dvanaest meseci razvoja korišćeno je svo raspoloživo znanje za unapređenje automobila, ali zbog tehničkih regulacija takmičenja nije moglo biti primenjeno stečeno znanje u oblasti FSI, TDI i quattro tehnologija. Zato direktor odeljenja Audi Sport Technology, Dr Martin Mühlmeier, tvrdi: ”U DTM-u se sve svodi na logičnu interpretaciju dozvoljene tehnologije”.

Tokom procesa razvoja Audi Sport je smanjio težište automobilia i smanjio ukupnu težinu automobila, što je omogućilo inženjerima da mnogo fleksibilnije odrede distribuciju dozvoljenje težine za odgovarajuće staze u šampionatu.

Tehničari Audija su čak uspeli dodatno unaprediti V8 motor sa 460 KS, pa je kriva razvoja snage i obrtnog momenta, zahvaljujući smanjenju internog trenja, dodatno optimizovana.

Šasija predstavlja hibridni koncept i sastoji se od čelika koji se koristi u avio industriji, dok je u centru vozačka ćelija od ugljeničnih vlakana koja najviše podseća na onu iz F1 bolida. Ova kombinacija garantuje najveću moguću torzionu čvrstoću i sigurnost.

Karoserija vozila je takođe od ugljeničnih vlakana i pored gomile aerodinamičkih elemenata ima jasnu vizuelnu sličnost sa najnovijom generacijom Audija A4.

Prvo pojavljivanje R14 je imao na stazi Le Castellet (Francuska). Pre prve trke šampionata, 13. aprila na stazi Hockenheimring, A4 DTM će proći još nekoliko hiljada kilometara testova uključujući i testove izdržljivosti.

Aktuelni šampion DTM-a Mattias Ekstrom, koji je i otkrio novi automobil u Ženevi ne želi da daje prognoze i diplomatski izjavljuje: “ Ako je novi A4 DTM brz kao što izgleda ja ću biti prezadovoljan”.

Prvo suočavanje sa konkurencijom očekuje se tokom zvaničnih testova između 10. i 12. marta na stazi Mugello (Italija).