AutomobiliZanimljivosti

Aston Martin DB5 Jamesa Bonda prodat na aukciji

Automobil Aston Martin DB5koji je 1964. vozio filmski tajni agent 007, Džems Bond, prodat je u sredu na aukciji u Londonu za više od četiri miliona dolara.

Automobil je upotrebljen u Bondovim filmovima “Tanderball” i “Goldfinger” kada je tajnog agenta glumio Šon Koneri.

Novi vlasnik automobila je jedan američki kolekcionar koji živi u državi Ohajo.

Novi auto uz novi imidž

Piter Hejns iz aukcijske kuće “RM Okšns” (RM Auctions) pravio je društvo BBC-ijevom novinaru Tomu Hagleru u razgledanju, kako kaže, najprepoznatljivijeg automobila svih vremena.

Tajni agent njenog kraljevskog veličanstva, Džejms Bond promenio je 1964. godine svoj dotadašnji Bentli za verovatno najpoznatiji automobil koji se ikada pojavio na velikom ekranu, srebrni Aston Martin DB5.

Aston Martin kojeg je vozio tajni agent 007 opremljen je najsavremenijim špijunskim pomagalima tog vremena koja, verovali ili ne, sva rade i dan danas: od neprobojnog panela koji štiti zadnej staklo do katapultirajućeg suvozačkog sedišta do jedog od prvih GPS navigacionih sistema.

Najveći deo onoga što je od posebne opreme Bondovog Aston Martina viđeno na filmu radi, objašnjava Piter Hejns.

To važi za registarske tablice koje se obrtanjem menjaju.

Hejns potom nabraja i dalje: radi i blindirani štiti iza zadnjeg stakla a tu su i dva brauningova mitraljeza iz kojih se, istini za volju samo na filmu, i pucalo.

“Posebna oprema” radi i danas

Blindirana ploča koja, na pritisak dugmeta, izleće iz spremišta u prtljažniku automobila je zaista neprobojna za metke ali, naglašava Piter Hejns, najverovatnije one manjeg kalibra.

U filmskim scenama automobilskih jurnjava, objašnjava dalje Piter Hejns iz aukcijske kuće RM Okšns, vidi se kako iz središta zadnjih točkova iskače cilindar sa sečivima koja se vrtoglavo okreću i počinju da seku lim automobila koji tajni agent 007 pokušava da stigne.

No, dodaje sagovornik BBC-ja, male su šanse da bi takav dodatak u opremi Aston Martina danas bio prihvatljiv.

Isto verovatno važi, dodaje on i za crveno dugme ugrađeno u ručici menjača koje, kada se pritisne, katapultira sedište suvozača sa sve osobom koja ima nesreću da na njemu sedi.

Dugmad za izbacivanje ekstera za bušenje guma na kolima radi i posle 46 godina

I BBC-ijev novinar je seo u najpoznatiji Aston Martin DB5 na svetu. Smestio se u sedište suvozača, sedište koje može da se pomera ne samo po pravcu i nagibu već i po, znaju svi ljubitelji filmova o tajnom agentu 007, vrlo velikoj visini.

Instrument tabla prepuna je raznoraznih dugmića i prekidača:
tu je dugme za ispuštanje ulja na put kako bi se automobil ili automobili sa negativcima lepo klizali po asfaltu.

Tu su i dugmad za izbacivanje ekstera za bušenje guma na kolima loših momaka i za ispuštanje dimne zavese. Tu je čak i radio stanica.

I umesto da mirno sedi i razgleda Bondov Aston Martin, BBC-jev Tom Hagler nije mogao da se uzdrži a da ne pritisne veliko i neobeleženo crveno dugme.

Kao da nikada nije gledao filmove o agentu 007 i kao da nije obraćao pažnju na upozorenja čuvenog majstora špijunske tehnike i tehnologije, šefa Bondove tehničke službe, Kjua.