Novosti

Zbog prevare na benzinskim pumpama uhapšeno 20-tak radnika NIS

Više od dvadeset radnika Naftne industrije Srbije (NIS) uhapšeno je jutros u akciji “Pištolj”, koju su pod rukovodstvom Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal izveli pripadnici SBPOK-a, javlja Blic.

List navodi da je zajedno sa njima u pritvoru se nalazi i Veljko Jerković, funkciner Ministarstva ekonomije, osumnjičen da je organizator kriminalne grupe koja je prema saznanjima policije na benzinskim pumpama od građana krala 20 odsto plaćenog goriva. Ministarstvo je, međutim demantovalo navode da je on funkcioner te institucije, dodajući da je Jerković “već 13 godina ima stalno zaposlenje u Direkciji za mere i dragocene metale koja je pod nadležnošću Ministarstva ekonomije”.

Uhapšeni su uglavnom šefovi benzinskih pumpi, a akcija policije izvedena je na teritoriji cele Srbije, u Beogradu, Užicu, Lazarevcu.

Osumnjičeni se terete za zloupotrebu službenog položaja tešku više od dva miliona evra, odnosno ukradenih 1.900.000 litara goriva. Krađa je, kako saznaje Blic, izvođena instaliranjem specijalnih ploča u benzinske stanice, koje su brojačem evidentirale količinu goriva koju su građani tražili i plaćali, dok je u rezervoar automobila ulazila količina manja za petinu.

Za nabavku specijalnih ploča, i dogovor sa šefovima beninskih satnica, kao organizator grupe osumnjičen je Veljko Jerković, šef Odseka za kontrolu mera i dragocenih metala u Ministarstvu ekonomije.

Uhapšeni su trenutno na informativnom razgovoru u prostorijama MUP Srbije.

Ministarstvo ekonomije saopštilo je da je pokrenulo istragu pre šest meseci i dostavilo MUP-u sve potrebne informacije do kojih je došlo.

Izvor: Emg.rs, Blic