Novosti

Uskoro stižu kazne za prekršaje zabeležene kamerom

U toku iduće nedelje na Internetu će biti postavljeni svi prekršaji koje su kamere registrovale, a u prestonici, gde jedino ovaj sistem i radi, do sada ih je bilo oko 10.000.

Opomene i kazne za saobraćajne prekršaje koje beleže kamere uskoro bi trebalo da počnu da stižu na adrese prekršilaca,istaknuto je juče na konferenciji za novinare povodom početka „Decenije akcije za bezbednost”.

–Tehnička služba još dorađuje sistem koji će vrlo brzo biti završen. U početku ćemo slati samo opomene na kućne adrese prekršilaca, a od prvog juna, najverovatnije, počeće i sankcionisanje – rekao je Dragiša Simić, načelnik Uprave saobraćajne policije.

Za rad video nadzora u dnevnim uslovima ne postoje prepreke ali, kako je objasnio Slobodan Nedeljković, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, funkcionisanje kamera i dalje je otežano u toku noći.– Neke pozicije na kamerama treba dodatno osvetliti, a tu će nam pomoći preduzeće „Javna rasveta”.

Dobili smo od suda potvrdu da je ovakav način dokumentovanja prekršaja zakonit. Nije poenta u tome da šaljemo građanima opomene i kažnjavamo ih, da na njima zarađujemo ili da primenjujemo bilo kakvu represiju, već da preventivno delujemo i smanjimo broj prekršaja i nesreća. U svetu ovaj sistem se pokazao kao delotvoran jer odvraća vozače od prekršaja i čini ih opreznijim – kaže Nedeljković.

U toku iduće nedelje na Internetu će biti postavljeni svi prekršaji koje su kamere registrovale. U prestonici, gde jedino ovaj sistem i radi, do sada ih je bilo oko 10.000.

– Postoji plan da se pitanje video nadzora saobraćaja rešava na nivou lokalnih samouprava jer one po Zakonu o bezbednosti saobraćaja dobijaju 30 odsto od svake naplaćene kazne. Ta sredstva treba da ulože u ovaj sistem. Mi ćemo im pomoći da odrede tačke gde se najčešće dešavaju nezgode – rekao je Nedeljković.

U Beogradu postoji 14 kamera koje beleže saobraćajne prekršaje, a najavljeno je da će ih do kraja godine biti četrdesetak.– Ovo ćemo ostvariti u saradnji sa gradom, a u narednih pet godina ceo Koridor 10 „pokrićemo” kamerama za registrovanje prekoračenja brzine što je i naša obaveza u skladu s međunarodnim standardima – naglašava Nedeljković.Osim kamera za beleženje prekršaja, u prestonici postoje i 62 kamere za nadzor prometnih rizičnih raskrsnica i ulica.
Izvor: http://www.politika.rs 

3 Comments

  • Baš sam im zahvalan što ne žele da uzimaju pare od nas jadnika nego žele da nas edukuju zbog naše sigurnosti i bezbednosti i…

Comments are closed.