AutomobiliNovosti

Razmatrane mogućnosti ulaganja kompanije “Mercedes Benz” na teritoriji Srbije

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić sastao se danas sa delegacijom kompanije “Mercedes Benz” sa kojom je razgovarao o mogućnostima ulaganja ove kompanije na teritoriji Republike Srbije.

Foto: Tanjug

U saopštenju Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja navodi se da su delegaciju kompanije “Mercedes Benz” predvodili direktor ove kompanije za Srbiju i Crnu Goru Stavros Paraskevaides i predstavnik Ambasade Nemačke u Beogradu, i dodaje da su se predstavnici “Mercedesa” sastali sa ministrom Dinkićem na poziv resornog ministarstva.

Na sastanku je bilo reči o mogućnostima ulaganja kompanije “Mercedes” na teritoriji Srbije, kako u vidu grinfild investicije, izgradnje nove fabrike automobila, tako i o mogućoj strateškoj saradnji “Mercedesa” i fabrike FAP iz Priboja u proizvodnji kamiona.

Dinkić je na sastanku predstavio atraktivne podsticaje koje Srbija nudi prvoklasnim svetskim proizvođačima automobila za izgradnju pogona na teritoriji Srbije.

Ovi podsticaji uključuju spremnost da se investitoru za izgradnju nove fabrike automobila obezbedi besplatno zemljište opremljeno svom neophodnom komunalnom infrastrukturom, status slobodne carinske zone, oslobađanje od poreza na profit, plaćanja lokalnih taksi i poreza u periodu od 10 godina, kao i finansijski podsticaj države u visini do 25 odsto vrednosti investicije za ulaganje od preko 200 miliona evra i zapošljavanje više od 1.000 radnika.

S obzirom na raniju dugogodišnju saradnju “Mercedesa” i FAP-a, Dinkić je delegaciji pomenute kompanije predložio uspostavljanje novog strateškog partnerstva između dve fabrike, po modelu zajedničkog ulaganja koji je uspešno dogovoren između “Zastave” i “Fijata”.

Ministar je naglasio da su uslovi koje je Srbija spremna da ponudi prvoklasnim svetskim kompanijama za ulaganja u automobilsku industriju daleko povoljniji od onih koje u ovom trenutku nude Rumunija, Mađarska, Češka i Poljska, i izrazio uverenje da će Srbija u narednom periodu postati centar automobilske industrije u jugoistočnoj Evropi.