Novosti

Primena ugovornih odredbi između “Fijata” i države Srbije teče nesmetano

Državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Vlade Republike Srbije Nebojša Ćirić najavio je juče da će do kraja decembra biti poznata organizaciona struktura sa sistematizacijom radnih mesta novoformirane fabrike “Fijat automobili Srbija”.

Ćirić je posle sastanka sa predstavnicima italijanskog proizvođača automobila “Fijat”, koje je predvodio predsednik Upravnog odbora novoformirane mešovite fabrike Đovani de Filipis, i predstavnika sindikata kragujevačke fabrike najavio i da će testiranje 2.800 radnika “Zastave” početi polovinom januara.

On je rekao da će nakon sprovedenog testiranja u novoformiranu fabriku biti preuzeto prvih 1.000 radnika, uz napomenu da će testiranje biti sprovedeno u grupama od 23 do 30 radnika i da će biti obavljeni pojedinačni jednočasovni razgovori sa svakim od približno 1.800 zaposlenih, koliko ih je ostalo posle sprovođenja socijalnog programa.

Prema njegovim rečima, „Fijat“ je ozbiljno pristupio tom poslu, a proces primene ugovornih odredbi između te kompanije i države Srbije teče nesmetano, uprkos finansijskoj krizi, čije su posledice najuočljivije upravo u automobilskoj industriji.

Državni sekretar je naveo da „Fijat“ razmatra mogućnost da u Srbiji locira fabrike koje mogu da proizvode određene komponente, pa i proizvodnju motora, ali da je o tome još rano govoriti.

Usled svetske automobilske krize beleži se pad prodaje velikih automobila i pokazuje se potreba za malolitražnim štedljivim i ekonomičnim automobilima, istakao je Ćirić i dodao da će se upravo takav automobil proizvoditi u Kragujevcu 2010. godine, do kada će u kragujevačkoj fabrici biti proizvođen automobil “punto”.