Novosti

Počela decenija akcije za bezbednost saobraćaja na putevima

Organizovanjem centralne manifestacije na Trgu Republike u Beogradu, juče je u Srbiji otpočela Decenija akcije za bezbednost saobraćaja na putevima. Srbija se na ovaj način priključila globalnoj akciji koja je istog dana započeta u mnogim zemljama sveta, a na inicijativu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Auto-moto savez Srbije kao deo Svetske automobilske federacije je, zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i predstavnicima Svetske zdarvstvene organizacije, uspeo da okupi sve vodeće subjekte u nevladinom i vladinom sektoru koji se bave unapređenjem bezbednosti saobraćaja. Podršku ovoj akciji dala su sva resorna ministarstva – unutrašnjih poslova, zdravlja, prosvete, infrastrukture, odbrane, predstavnici Crvenog krsta, Zavoda za zaštitu zdravlja, kao i predstavnici naučnih institucija.

Na Trgu Republike u Beogradu organizovan je prigodni program u trajanju od 10 do 17 h i svi učesnici su na svojim štandovima prezentovali različite sadržaje vezane za bezbednost saobraćaja. AMSS je posebnu pažnju posvetio najmlađim učesnicima u saobraćaju koji su na poligonu pokazali veštinu vožnje biciklom i rešavali saobraćajne testove. Prezentovano je naše specijalno vozilo za snimanje puteva i vozilo za pružanje putne pomoći, a podeljeni su i prigodni edukativni pokloni, pre svega mališanima, kao i propagandni materijali sa preporukama, upozorenjima i savetima za sve učesnike u saobraćaju. Generalni sekretar AMSS, Aleksandar Nikačević je izrazio veliko zadovoljstvo što se višedecenijskom angažovanju AMSS u unapređenju bezbednosti saobraćaja, pridružuju i predstavnici vladinog sektora čija će podrška mnogo značiti unapređenju bezbednosti saobraćaja u zemlji. AMSS se bezbednošću saobraćaja bavi na sva tri nivoa – učesnici u saobraćaju, vozila i putevi organizovanjem tradicionalnih akcija i kampanja. Generalni sekretar je podsetio na višedecenijsko angažovanje AMSS na edukaciji i prevenciji najmlađih kroz organizovanje takmičenja ,,Šta znaš o saobraćaju,, zatim akciju ,,Kaciga glavu čuva,, namenjenu sve brojnijoj i ugroženijoj kategoriji motociklista, tradicionalne akcije besplatne kontrole tehničke ispravnosti vozila, kao i veliki projekat snimanja i ocenjivanja puteva.

Centralna tačka celog događaja bilo je izvođenje performansa ,,180 spasenih života,, kojim je simbolično prikazan pozitivan efekat primene novog zakona o bezbednosti saobraćaja kojim je sačuvano upravo toliko života. Manifestaciju su ulepšali i školarci svojim crtežima na temu kako oni vide saobraćaj kao i dečiji hor ,,Čarolija,, sa svojim nastupom, uz ostale poznate pevače, glumce i javne ličnosti koji su u zabavnom delu programa podržali započinjanje Decenije akcije za bezbednost saobraćaja na putevima.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar Unutrašnjih poslova, gospodin Ivica Dačić je istakao da su poslednjih nekoliko godina postignuti značajni rezultati u povećanju nivoa bezbednosti saobraćaja u Srbiji, posebno u periodu nakon donošenja novog zakona. Proglašavajući zvanično početak Decenije akcije za bezbednost saobraćaja, on je istakao da će period do 2020. godine biti vreme za punu mobilizaciju i donošenje strateških i sistemskih mera svih subjekata koji se bave unapređenjem nivoa bezbednosti saobraćaja.

Na press konferenciji medijima su bili prezentovani svi planovi i konkretne mere koje će se preduzeti u narednom periodu. Predstavnica Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, Dorit Nican, izrazila je veliko zadovoljstvo načinom na koji je Decenija akcije za bezbednost saobraćaja promovisana u Srbiji, mobilisanjem svih vladinih i nevladinih organizacija i rešenošću da predstojeća decenija ostvari osnovni cilj – značajno smanjenje broja nastradalih i poginulih u saobraćajnim nezgodama.