AutomobiliNovosti

“MICUBIŠI” KONSOLIDOVAO PROFIT NA 96 MILIONA DOLARA

Uprkos najlošijim poslovnim rezultatima na američkom tržištu od svih japanskih proizvođača automobila, kompanija “Micubiši” je u prvom tromesečju tekuće poslovne godine ostvarila neto profit od 96 miliona dolara, zahvaljujući povećanoj prodaji na tržištima u razvoju.

Neto prihod “Micubišija” dostigao je 10,3 milijarde jena (96 miliona dolara), ili 1,86 jena po akciji, u tromesečju završenom 30. juna, prenela je agencija Blumberg.

U istom periodu minule godine kompanija je imala čist gubitak od 8,2 milijarde jena (ili 1,5 jena po akciji), dok je prodaja smanjena 3,3 procenata, na 610 milijardi jena.

Dobru prodaju je zabeležio sportski sedan “lanser”, pre svega u Rusiji i na drugim tržištima sa visokom stopom rasta, čime je nadomešten pad prodaje u Severnoj Americi i Japanu.

Prodaja “Micubišija” u SAD pala je 23 odsto u prvoj polovini ove godine, zbog skoka cene goriva. Ukupno smanjenje isporuka čitave auto-industrije u tom periodu bilo je 10 odsto.

“Micubiši” je povećao prodaju u Rusiji, koja je minule fiskalne godine postala treće tržište vozila na svetu, posle Japana i SAD. Isporuke u Rusiju i Ukrajinu povećane su 60 procenata, na 48.000 jedinica za tri pomenuta meseca, dok su u Japanu istovremeno smanjene osam odsto.

“Micubišijev” modela “lanser”, ponuđen ruskom tržištu prošlog juna, bio je peti po prodaji inostrani automobil u prvoj polovini ove godine, nadmašivši “Tojotino” vozilo “korola” i “Hondin” model “sivik”.

Kako bi zadovoljio sve veću tražnju, “Micubiši” će podići fabriku u Rusiji zajedno sa francuskom grupacijom “Pežo-Sitroen”, drugim evropskim proizvođačem vozila. U fabrici, 180 kilometara jugozapadno od Moskve, u koju će biti uloženo 470 miliona evra, proizvodiće se 160.000 automobila godišnje. Puštamnje u rad planira se u 2011. godini.

Kompanija će u ovoj fiskalnoj godini smanjiti proizvodnju u pogonu u SAD za osam odsto zbog pada prodaje i ukinuti oko 100 radnih mesta.