Novosti

Iz japanske kompanije Komatsu stigla oprema za Fiatovu fabriku

Iz japanske fabrike Komacu (Komatsu) u FAS-ov pogon Preseraj stigla je prva od dve linije maksimalno automatizovanih presa najnovije tehnologije koja se primenjuje u Fiat grupaciji. Ta linija sastoji se od pet presa i do sada je instalirana u dve najnovije Fiatove fabrike – u Brazilu i italijanskom gradu Kasino (Cassino). Ukupna vrednost investicije za pogon Preseraj iznosi oko 100 miliona evra.

Oprema teška blizu 3.000 tona stigla je iz Japana brodom u 587 sanduka koji su zauzimali 6.500 kvadratnih metara. Brod je iz Japana krenuo pre dva meseca i plovio preko Sueca sve do Konstance u Rumuniji, odakle su prese dopremljene u FAS. Početkom sledeće godine stići će i druga Komacu linija presa koja će u okviru grupacije prvi put biti instalirana u Fiat-ovoj fabrici u Kragujevcu.

Kao što je i najavljeno, u FAS-u su krajem oktobra proizvedene prve školjke novog modela L-zero. Projekat se odvija prema utvrđenom planu, što podrazumeva i proizvodnju probne serije novog modela do kraja 2011. godine.