Novosti

Bosch brisači vetrobrana od sada i iz Srbije

Nemačka kompanija “Boš” potpisala je sa predstavnicima srpskih vlasti sporazum o otvaranju pogona za proizvodnju sistema brisača za automobile, a predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da ta investicija neće biti samo uspeh za Srbiju, već i za “Boš”, koji će od danas postati i srpska kompanija.

U tom pogonu do 2019. godine biti zaposleno 620 radnika. Sporazum o realizaciji investicije u opštini Pećinci, vredne 70 miliona evra, a čija gradnja je predviđena za početak 2012. godine, u zgradi Predsedništva potpisali su ministar ekonomije Nebojša Ćirić, predsednik opštine Pećinci Siniša Vukov i predstavnici nemačke kompanije.

Predsednik Tadić, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, poručio je da danas u čitavom svetu najveća borba jeste borba za radna mesta, i naglasio da će Vlada Srbije ostati do kraja posvećena cilju zapošljavanja građana.

“U veoma kompleksnim okolnostima dolazak investitora je veliki uspeh i zato ćemo nastaviti da radimo na dovođenju novih investitora. Već sledećih dana imaćemo razgovore sa novim potencijalnim investitorima iz Nemačke i Italije”, rekao je Tadić na svečanosti potpisivanja.

“Dolazak nemačkih privrednika u Srbiju je od posebnog značaja ne samo za našu ekonomiju već i za politiku i ugled naše zemlje u svetu. Danas imamo izuzetan primer saradnje u oblasti privrede, ali sa Nemačkom diskutujemo mnoga pitanja, neka su kompleksna, i nadam se da ćemo za neka pitanja uspeti da pronađemo odgovore u vremenu pred nama”, rekao je Tadić.

“Boš” je, kako je podsetio Tadić, jedan od lidera nemačke ekonomije i njegov dolazak u Srbiju doprineće podizanju tehnološkog nivoa srpske privrede.

Predsednik Srbije je konstatovao da je realizaciji ove investicje prethodio veliki rad ljudi iz državne administracije zaduženih za privlačenje stranih investicija, i posebno je čestitao ministru ekonomije Ćiriću i predsedniku opštine Pećinci.
“Verujem da će ovo biti početak dugog i dobrog prijateljstva”, rekao je Tadić čestitajući predstavnicima kompanije “Boš”.

Predstavnici kompanije “Boš” najavili su da će proizvodni pogon u Srbiji poslužiti kao baza za snabdevanje klijenata, pre svega na centralnoevropskom tržištu. Građevinski radovi će početi početkom 2012. godine, dok bi proizvodnja trebalo da počne početkom 2013. godine.

Pogon “Boša” će se prostirati na površini od 22.000 kvadratnih metara i u početku će biti otvoreno 60 radnih mesta. Predstavnici nemačke kompanije su istakli, posle potpisivanje sporazuma o otvaranju pogona, da je Srbija dobra za investiranje zbog odgovarajuće infrastrukture, dostupnosti kvalitetne radne snage i mogućnosti saradnje sa univerzitetima radi obučavanja mladih kadrova.

Predsednik divizije za električne pokretače Udo Volks istakao je da će se u Srbiji proizvoditi komponente najvišeg kvaliteta i funkcionalnosti i zahvalio se predsedniku Srbije Borisu Tadiću na podršci u realizaciji tog posla. Predstavnici “Boša” su istakli da se pogon u Pećincima otvara da se zadovolji dodatna tražnja proizvođača vozila a kupci će biti proizvođači iz automobilske industrije, locirani uglavnom u Evropi.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić istakao je da dolazak “Boša” pokazuje da je Srbija atraktivna za strane investitore, da je politički stabilna zemlja i da mere vlade proteklih godina daju prave rezultate. On je istakao da su ova investicija, kao i buduće koje će doći, srž strategije Vlade Srbije da privlači ulaganja u proizvodnju namenjenu izvozu i dodao da je dolazak novih investitora jedini pravi način borbe protiv svetske ekonomske krize.

Ćirić je ukazao da je Srbija ove godine lider u regionu u privlačenju stranih direktnih investicija i da je u protekle dve i po godine ubedila više od 100 kompanija iz celog sveta da investiraju kod nas, a ne u neku drugu zemlju.

Predsednik opštini Pećinci Siniša Vukov istakao je da je ta opština na pravi način odgovorila svim zahtevima investitora kao što je “Boš” i pokazala da ima kapacitet za to. On je ocenio da je današnjim potpisivanjem sporazuma opština Pećinca dobila najznačajniju referencu za dolaza drugih ulagača.

Pogon u Srbiji biće deo “Boš” poslovnog sektora za električne pokretače koji proizvodi električne motore za podešavanje sedišta, pomeranje prozora i krovnih prozora kao i komponentne za brisače. Proizvodni pogon organizaciono pripada preduzeću “Robert Boš Beograd”. To preduzeće u Srbiji ima promet od 22 miliona evra i trenutno zapošljava 65 ljudi.

Grupa “Boš” je vodeći globalni dobavljač tehnologije i usluga i u poslovnoj 2010. godini oko 285.000 zaposlenih ostvarila je promet od 47,3 milijarde evra u oblasti automobilskih i industrijskih tehnologija robe široke potrošnje i graditeljskih tehnologija.