Novosti

BMW predstavio novu seriju 3

Tačno u 16 časova na svom Facebook profilu kompanija BMW prestavila je novu verziju svoje najprodavanije uzdanice – seriju 3 u sedanskoj varijanti. Kodne oznake F30, nova serija 3 je šesta generacija ove slavne porodice BMW-ovih automobila. Klasična pogonska šema, sa napred postavljenim motorom i pogonom na zadnje točkove, ostaje tradicija i u ovoj generaciji koja će mnogo dizajnerskih osobenosti preuzeti sa aktualne serije 5, što se vidi posebno na prednjem delu, ali u zadnjem pogotov u domenu svetlosne grupe.

Poznato je i da će u početku ponude biti dostupno 11 motora, od kojih šest benzinskih. Svi motori u paleti nove BMW serije 3 imaju tubo-punjače, a ponuda će započeti sa 1,6-litarskim motorom iz Minija (u osnovi, THP motor poznat iz saradnje BMW-a i grupacije PSA).

Vrh ponude predstavlja 3-litarski benzinski i diesel motori, snage od oko 310, odnosno 280 KS. Takođe, najavljeno je da će tokom životnog veka nove serije 3 biti predstavljeno nekoliko karoserijskih verzija ovog modela. Reč je o limuzini (koja će biti predstavljena prva), coupeu, kabrioletu, karavanu te GT-u napravljenom prema uzoru na seriju 5 GT.

BMW serije 3 sada je dostupan u tri različite linije opreme: Sport Line, Luxury Line i Modern Line. BMW je na novoj generaciji znatno unapredio komfor, a da pri tome nije umanjio osećaj uživanja u vožnji, naravno u sportskom stilu naklonjenijim vozačima. Pri tom, BMW je prvi proizvođač automobila koji u premium segmentu srednje klase nudi automatski menjač sa čak 8 stepeni prenosa koji se može dobiti u kombinaciji sa svim motorima, benzinskim i dizel. Automatski start-stop sistem dolazi serijski u svim paketima opreme.

BMW već sada najavljuje da će na proleće 2012. godine proširiti ponudu novim snažnijim dizel verzijama 330d i 335d/340d. U jesen 2012. godine BMW priprema novu premijeru kojom će ponuditi još štedljiviju verziju automobila BMW ActiveHybrid 3. Početak prodaje nove BMW serije 3 kreće 11. februara 2012. godine. U Nemačkoj će se prodavati u rasponu cena od 35.650 evra (BMW 320d) do 43.600 evra (BMW 335i), što je povećanje cena u odnosu na prethodnika (E90) od 450 do 1350 evra.