Servis info · Transport ·

Srbija nema sistem digitalnog tahografa


Digitalni tahograf

Vozila sa tahografom bez memorijske kartice od sledeće godine neće moći da obavljaju prevoz robe i putnika u međunarodnom saobraćaju.

Vozila drumskog saobraćaja registrovana u Republici Srbiji, koja imaju ugrađen digitalni tahograf, od 31. decembra 2010. godine neće moći da obavljaju prevoz robe i putnika u međunarodnom saobraćaju ukoliko vozač takvog vozila ne poseduje memorijsku karticu, obavestilo je Ministarstvo za infrastrukturu svojim dopisom br. 336-00-00022/2010-01 od 27. decembra 2010. godine.

Profesionalni vozači u Srbiji ovakvu karticu ne mogu posedovati, s obzirom da sistem digitalnih tahografa u Republici Srbiji nije uspostavljen. Prema istom dopisu, uspostavljanje sistema digitalnog tahografa u Republici Srbiji očekuje se tokom 2011. godine.

Obaveza svih zemalja potpisnica AETR sporazuma o radnom vremenu i vremenu odmora voznog osoblja, bila je da do kraja ove godine uspostave sistem digitalnog tahografa. Nekoliko zemalja, među kojima i Srbija, nije uspelo da do naznačenog roka uspostavi sistem, te je od Ekonomske komisije za Evropu pri Ujedinjenim Nacijama zatraženo produženje roka, što nije odobreno.

Ovime su praktično, do uspostavljanja sistema izdavanja memorijskih kartica za digitalne tahografe, iz međunarodnog drumskog saobraćaja isključena najsavremenija vozila srpske transportne privrede.