Kamioni · Mercedes-Benz ·

Novi Mercedes-Benz Actros proglašen za “Kamion godine 2012”


Na međunarodnom specijalizovanom sajmu “Trailer 2011.” u belgijskom Kortrijku, međunarodni stručni žiri je dodelio novom Mercedes-Benz Actrosu titulu „Najbolji kamion godine“. Specijalizovani novinari za komercijalna i teretna vozila, koji su došli iz raznih zemalja, proglasili su perjanicu Mercedes-Benz komercijalnih vozila najboljim kamionom godine već četvrti put. Ova brilijantna serija je počela 1997. godine sa prvim Actrosom, čiji su naslednici takođe uspeli da osiguraju pobedu na ovom takmičenju 2004. i 2009. godine.

 

Osvojivši ukupno osam titula, Mercedes-Benz je trenutno najuspešniji brend u takmičenju za ovu nagradu, koja se dodeljuje za tehnološki napredak kao osnovni kriterijum u procesu selekcije koji obavlja žiri za izbor kamiona godine. Prošle godine je na Međunarodnom sajmu automobila u Hanoveru nagrađen model Mercedes-Benz Atego, koji je osvojio titulu “Kamion 2011. godine”.
Đanenrio Grifini (Gianenrio Griffini), predsednik žirija, rekao je ovim povodom: „U svojoj novoj perjanici, kompanija Mercedes-Benz kombinuje unapredjene elemente sa revolucionarnim novim dostignućima, koja postavljaju više standarde za efikasnost, bezbednost i komfor u teškim vozilima”.

Prema pravilima žirija, ova titula se dodeljuje svake godine kamionu koji je najviše doprineo inovacijama u drumskom saobraćaju u smislu ekonomičnosti, emisije štetnih gasova, bezbednosti, voznih karakteristika i komfora. Sa ukupno 161 bodom Mercedes-Benz Actros je pobedio na takmičenju i bio daleko ispred drugoplasiranog kamiona, koji je imao 67 bodova, dok je kamion koji je osvojio treće mesto imao 50 bodova. Ovim izuzetno visokim rezultatom stručnjaci su prepoznali pionirsku tehnologiju Actrosa.

Hubertus Troska, direktor Mercedes-Benz kamiona, preuzeo je nagradu na Mercedes-Benz Simpozijumu u Kortrijku u Belgiji. On je kazao:“Ponosni smo da je žiri nagradio naš trud ovim priznanjem, jer je u stvaranje novog Actrosa uloženo preko 10 godina posvećenog truda, mnogo strasti, srca i duše od strane celog tima. Actros je pripremljen da bude naš najvažniji kamion tokom narednih godina, a to je predstavljalo veliku motivaciju za nas u Mercedes-Benzu da napravimo prekretnicu u ovom sektoru”.

Prednosti Actrosa: ekonomičnost, vozna dinamika i komfor

Novi Actros je beskompromisno ekonomičan, udoban, bezbedan i ekološki kompatibilan. Njegov novi dizajn naglašava atraktivnost ove nove perjanice Mercedes-Benza. Sa preko 700.000 prodatih primeraka od lansiranja 1996. godine, Actros je najuspešniji kamion na svetu.
Novi Actros je u potpunosti rekonstruisan. To je omogućilo da se uspešni model kamiona dodatno unapredi. Sa jedne strane ovo vozilo doprinosi krajnjem cilju vlasnika time što smanjuje potrošnju goriva i olakšava posao vozača osiguravajući lakše upravljanje i veći komfor vožnje, a sa druge strane zadovoljava današnja stroga ograničenja emisije štetnih gasova u skladu sa Euro VI standardom. U poređenju sa prethodnim dokazanim Actrosom, novi model troši 6 do 7 procenata manje u Evro V verziji, i 3 do 4 procenata manje u Evro VI verziji.
Kabine novog Mercedes-Benz Actrosa postavljaju nove standarde u pogledu prostranosti i ergonomije, kvaliteta materijala i opreme. Vozačka kabina je ujedno radno mesto, salon, dnevna soba i mesto za spavanje. Ergonomično dizajnirani prostorni boravak i potpuno novi koncept kreveta fascinira vozače, kao i sveukupan prostor kabine, koji je dodatno povećan u odnosu na prethodne modele.
Novi Actros je rezultat preko 22 miliona pređenih probnih kilometara, ulaganja u razvoj i proizvodnu tehnologiju koja premašuju dve milijarde evra. Tržišno predstavljanje proizvoda ovolikog značaja se dešava samo jednom u otprilike svakih petnaest godina u sektoru komercijalnih vozila.
Zahvaljujući ovim rezultatima, Daimler je ispunio obećanje da u novom Actrosu ujedini dodatno poboljšanu ekološku kompatibilnost i izuzetnu ekonomicnost.